Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein voormalige klooster Mont St. Maria in Zwartewatersklooster

Archeologie

Zwartewatersklooster
8064ZA Zwartewatersklooster (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: late Middeleeuwen


Beschrijving van Terrein voormalige klooster Mont St. Maria

Terrein waarin overblijfselen van het voormalige klooster Mont St. maria. Datering: late Middeleeuwen (1233 - 1604). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46188
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het terrein van het voormalige klooster ligt achter de graven van het kerkhofje

Het Mariënklooster (ook Zwartewatersklooster, Mont St. Maria, Mons Sanctae Mariae of Mariënberg) is een voormalig klooster in de Overijsselse buurschap Zwartewatersklooster.

In 1233 is er voor de eerste maal in de schriftelijke bronnen sprake van het Mariënklooster, een klooster dat werd gesticht voor 20 nonnen. In dat jaar liet de bisschop Willebrand van Utrecht de stichting van het klooster per oorkonde vastleggen. Het klooster kreeg de beschikking over dertien boerderijen met bijbehorende landerijen. Omstreeks 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het klooster afgebroken. De fundamenten van het klooster bevinden zich ten noorden van het kerkhof (achter de graven op de afbeelding).

Zowel het klooster als het kerkhof lagen op een zandrug in het veenachtige gebied. De kloostermoppen zijn na de afbraak deels gebruikt voor de bebouwing in het dorp. Archeologisch onderzoek heeft opgeleverd, dat het gebied waarschijnlijk al voor het begin van de jaartelling bewoond was.Monumenten in de buurt van Terrein voormalige klooster Mont St. Maria in Zwartewatersklooster

Halleboerderij

Zwartewatersklooster 9
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Omschrijving. In traditionele baksteenbouw opgetrokken kleine HALLEBOERDERIJ onder een met riet gedekt wolfdak met gerolde vorst, toefjes e..

Hooiberg bij Halleboerderij

Zwartewatersklooster 9
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Omschrijving Een HOOIBERG met rieten dak. Waardering De hooiberg heeft een cultuurhistorische en ensemblewaarde vanwege: - de ruimtelijk..

Schuur bij Halleboerderij

Zwartewatersklooster 9
Zwartsluis (Gemeente Zwartewaterland)
Omschrijving Aan één zijde open SCHUUR met houten draagconstructie, rieten wanden en een rieten kap. Waardering De schuur heeft een cul..

Huisterp De Huusstee

Overzijde provinciale weg bij De Velde
De Velde (Gemeente Zwartewaterland)
Huisterp. Datering: late Middeleeuwen.

Twee kalkovens

Kalkovenwegje 3
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Inleiding: Twee schachtovens van een kalkbranderijcomplex, gelegen op een terreingedeelte tussen de stadsgracht en de Dedemsvaart, direct ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)