Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentemuseum: Vijverpaviljoen in 's Gravenhage

Gebouw

Stadhouderslaan 41
2517HV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-35 1931 1931-35
Architect: H.P. Berlage Berlage, Hendrik Petrus H.P. Berlage


Beschrijving van Gemeentemuseum: Vijverpaviljoen

Omschrijving. Vijvers, trans, pergola, tuin en hekwerk, behorende bij het Haags Gemeentemuseum. Het museumgebouw wordt door twee rechthoekige vijvers van verschillende grote van de Stadhouderslaan gescheiden. Bewust is in het ontwerp gekozen voor een forse afstand van het museum tot de Stadhouderslaan teneinde de rust te waarborgen. Tussen de vijvers bevindt zich de trans, waarvan de entree aan de Stadhouderslaan geflankeerd wordt door twee bakstenen pylonen. Via de trans bereikt men de grote hal van het museumgebouw. Boven de ingang een door J. Altorf vervaardigd fayence beeldje met het wapen van Den Haag. De verbindingsgang is evenals het museum opgebouwd uit een betonnen skeletconstructie, bekleed met gele baksteen. De lange zijden zijn met glas dichtgezet. Tussen het auditorium aan de achterzijde van het museumgebouw en het paviljoen bevindt zich de houten pergola. Het complex wordt van de straat gescheiden door bakstenen muurtjes, waarop een laag ijzeren hekwerk. De binnentuin en de tuinaanleg om het gebouw heen met de vijvers zijn doelbewust aangelegd ter verhoging van het beoogde effect van een museumbezoek. De oorspronkelijke opzet met rode betegelde paden en groene gazons is symbolisch voor de opvatting van de tuin als overgang van "cultuur" naar "natuur". Waardering. Vijvers, trans, pergola, tuin en hekwerk zijn als onderdeel van het complex Haags Gemeentemuseum architectuurhistorisch en cultuurhistorisch waardevol als voorbeeld van een rationele, sterk door Frank Lloyd Wright beinvloedde vormgeving; tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 461615
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeentemuseum: Vijverpaviljoen in 's Gravenhage

Gemeentemuseum: Hoofdgebouw

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Museumgebouw op complexe plattegrond, opgebouwd uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van verschillende hoog..

Gemeentemuseum: Paviljoen/brasserie

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
NB. de moderne serre aan de voorzijde is van bescherming uitgezonderd. Omschrijving. Vrijstaand paviljoen, bedoeld als lunchroom, op compl..

Gemeentemuseum: Stookhuis

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Stookhuis op complexe plattegrond, bestaande uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van een bouwlaag hoog, on..

Hoofdgebouw de Sierkan

Antonie Heinsiusstraat 3A
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand voormalig hoofdgebouw van de " 's- Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan", gebouwd in 1904 in ove..

Duinrust

Statenplein 21
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijgelegen villa op de hoek van Statenplein en Stadhouderslaan uit 1903, gebouwd in neo-renaissance. Omschrijv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeentemuseum: Vijverpaviljoen in 's Gravenhage

Foto's (1)