Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentemuseum: Paviljoen/brasserie in 's Gravenhage

Overig

Stadhouderslaan 41
2517HV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-35 1931 1931-35
Architect: H.P. Berlage Berlage, Hendrik Petrus H.P. Berlage


Beschrijving van Gemeentemuseum: Paviljoen/brasserie

NB. de moderne serre aan de voorzijde is van bescherming uitgezonderd. Omschrijving. Vrijstaand paviljoen, bedoeld als lunchroom, op complexe plattegrond, bestaande uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van een bouwlaag hoog, onder platte daken. De draagconstructie is van gewapend beton, die bekleed is met gele baksteen. Aan het expressieve metselverband is af te lezen dat deze een bekledende en geen constructieve functie vervult. Deuren en vensters zijn van brons. De betonnen gootlijsten en bovenlateien zijn met koper bekleed. Eveneens van koper zijn de hemelwaterafvoeren. Het interieur is grotendeels gemoderniseerd. Een lunchroom is een in de tijd van ontstaan bijzonder moderne toevoeging aan een museum en in deze vorm voor Nederland uniek. Het idee is overgenomen van Amerikaanse gebruiken. Waardering. Paviljoen als onderdeel van het complex Haags Gemeentemuseum van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een rationele, sterk door Frank Lloyd Wright beinvloedde vormgeving; tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 461613
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeentemuseum: Paviljoen/brasserie in 's Gravenhage

Gemeentemuseum: Hoofdgebouw

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Museumgebouw op complexe plattegrond, opgebouwd uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van verschillende hoog..

Gemeentemuseum: Stookhuis

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Stookhuis op complexe plattegrond, bestaande uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van een bouwlaag hoog, on..

Gemeentemuseum: Vijverpaviljoen

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Vijvers, trans, pergola, tuin en hekwerk, behorende bij het Haags Gemeentemuseum. Het museumgebouw wordt door twee rechthoek..

Hoofdgebouw de Sierkan

Antonie Heinsiusstraat 3A
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand voormalig hoofdgebouw van de " 's- Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan", gebouwd in 1904 in ove..

Duinrust

Statenplein 21
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijgelegen villa op de hoek van Statenplein en Stadhouderslaan uit 1903, gebouwd in neo-renaissance. Omschrijv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeentemuseum: Paviljoen/brasserie in 's Gravenhage

Foto's (2)