Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Oud-Wisch in Terborg

Archeologie

Bij Slingerparallel
7060AA Terborg (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: Middeleeuwen


Beschrijving van Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Oud-Wisch

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Wisch. Datering: Middeleeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46148
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oud-Wisch
De motteheuvel, voorburcht en gracht zijn nog deels zichtbaar in het landschap.
De motteheuvel, voorburcht en gracht zijn nog deels zichtbaar in het landschap.
Locatie Vlag is onbekend in sjabloon NL-vlag Terborg, Vlag Gelderland Gelderland, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Kasteeltype Mottekasteel
Bouwmateriaal tufsteen, zandsteen
Gebouwd in voor 1285
Gebouwd door Dirk I van Wisch wapen.svg heren van Wisch
Gesloopt in onbekend
Monumentnummer  46148
afgeplatte heuvel in de weilanden in Heuven
afgeplatte heuvel in de weilanden in Heuven

Oud-Wisch, ook bekend als kasteel Heuven en Netelbergh was een mottekasteel gelegen op de bestaande verhoging langs de rondweg Slingerparallel in De Heuven tussen Doetinchem en Etten in gemeente Oude IJsselstreek te Gelderland. Het kasteel was ooit het stamslot van de heren van Wisch. Het voormalige kasteelterrein is aangewezen als rijksmonument

Geschiedenis

De datering van de bouw is onbekend, maar al in 1178 worden Sweder en Berend van Wisch vermeld. Zij werden begraven in het klooster Bethlehem te Gaanderen. De vroegst bekende vermelding van een "Castrum Wische" is afkomstig van een oorkonde uit het jaar 1285. Volgens sommige heeft dat jaartal betrekking op het nieuwe huis Wisch.[1][2] Volgens anderen op het oude huis Wisch.[3][4][5] Vanuit het stamslot dat aan de westoever lag werd aan de oostoever van de Oude IJssel, het huidige kasteel Wisch gesticht. Het is onbekend wanneer dit stamslot van de heren van Wisch is verdwenen. Mogelijk is het in 1531 verwoest door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum tijdens de belegering van Terborg, tijdens de latere Slag bij Terborg (1584) speelt het kasteel geen rol meer. Op het terrein heeft nadien nog eeuwenlang een versterke hoeve gestaan die op oude kaarten als Netelbergh staat vermeld.

Ligging

In de weilanden in Heuven lag tot 1986 nog een lage afgeplatte heuvel. Om de heuvel was nog een oude grachtenloop te zien. Vlakbij werden in 1983 enkele zware steenbrokken, tufsteen, blokken zandsteen en zeer oude kantstenen gevonden (tufsteen duidt op ouderdom, omdat dit soort stenen voor opkomst van gebakken stenen wordt gebruikt). Deze spaarzame resten zijn in 1986 grotendeels verdwenen bij egalisering van het terrein. In 2008 heeft de gemeente archeologisch onderzoek laten uitvoeren naar de restanten van het oude kasteel bij Etten. Daaruit bleek dat het kasteel bestond uit een grote mottetoren, een voorburcht, drie versterkte gebouwen en drie grachten. De exacte omvang van kasteelterrein is onbekend omdat deze onder de Slingerparallel doorloopt. De archeologen kunnen daardoor nog enig onderzoek doen omdat een deel van het kasteelterrein daardoor buiten de bescherming valt. De verhoging in het landschap mag niet aangeraakt worden.

Bronnen en referenties


Monumenten in de buurt van Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Oud-Wisch in Terborg

De Kemnade: hoofdgebouw

De Kemnade 1
Wijnbergen (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw Het hoofdgebouw bestaat uit een toren en een gedeelte van de kelders van het oude huis De Kemnade wa..

De Kemnade: historisch Park

De Kemnade 1
Wijnbergen (Gemeente Montferland)
Omschrijving onderdeel 2: Historisch park Het historische park van de buitenplaats De Kemnade wordt begrensd door de Oude IJssel en het W..

Woonhuis, voormalige pastoriewoning met aangrenzend voormalig koetshuis

Molenstraat 48
Etten (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding WOONHUIS, voormalige pastoriewoning met aangrenzend voormalig KOETSHUIS ontworpen in 1858 door architect J.A Gerretsen uit Zutphe..

De Witten

Oldenhove 5
Etten (Gemeente Oude IJsselstreek)
Korenmolen. Gemetselde ronde bovenkruier (ca. 1860) op belt.

Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat 19
Etten (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding R.K. KERK St. Martinus aan de Dorpsstraat te Etten gebouwd in 1923/24 ter vervanging van een Waterstaatskerk uit 1844, naar een o..

Kaart & Routeplanner