Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentemuseum: Hoofdgebouw in 's Gravenhage

Gebouw

Stadhouderslaan 41
2517HV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-35 1931 1931-35
Architect: H.P. Berlage Berlage, Hendrik Petrus H.P. Berlage


Beschrijving van Gemeentemuseum: Hoofdgebouw

Omschrijving. Museumgebouw op complexe plattegrond, opgebouwd uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van verschillende hoogtes, deels onder platte daken en deels onder glazen kappen. De draagconstructie is van gewapend beton, die bekleed is met gele baksteen. Aan het expressieve metselverband is af te lezen, dat deze een bekledende en geen constructieve functie vervult. De betonconstructie is in het interieur grotendeels in het zicht gelaten; Deuren en vensters zijn van brons. De betonnen gootlijsten en bovenlateien zijn met koper bekleed. Eveneens van koper zijn de hemelwaterafvoeren. In de rechtervleugel zijn de grote hal met trappenhuis, dienstruimten en auditorium opgenomen. De diverse ruimten zijn door hun kubistische opbouw vanaf de buitenzijde als duidelijk van elkaar te onderscheiden bouwblokken waarneembaar. Architectonisch hoogtepunt is de grote hal gepleisterd in terra nova met terugliggende gekleurde tegels tussen de muurvlakken van de betonnen skeletconstructie en aardewerk vloertegels van diverse kleursoorten in patronen gelegd. Het gebeeldhouwde reliëf in de hal is een ontwerp van W. van Konijnenburg, uitgevoerd door Dirk Bus. Aan de linkerkant bevinden zich de vier vleugels van de eigenlijke expositieruimten, bestaande uit zalen en kabinetten, die rond een binnenhof zijn gegroepeerd. De zalen zijn zodanig gesitueerd dat verre perspectieven worden vermeden. Glazen kappen in de vorm van zadeldaken zorgen voor de lichtinval van de zalen op de verdieping. In deze kappen bevindt zich een vernuftigd systeem van jaloezieen en werd gebruik gemaakt van bijzondere glassoorten om de lichtinval te kunnen reguleren. Op de vier hoeken rond de binnenhof zijn trappenhuizen gesitueerd. Veel ruimten zijn voorzien van verlaagde plafonds van steengaas; wit gepleisterde muren. Het oorspronkelijke rubber op de vloeren is vrijwel overal vervangen door parket. Met name op de begane grond is de indeling na 1945 sterk gewijzigd. De indeling op de verdieping met kabinetten en centrale, om binnenhof gelegen gang van waaruit de verschillende expositieruimten zijn te bereiken, is nagenoeg authentiek. Waardering. Museumgebouw als onderdeel van het complex Haags Gemeentemuseum van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rationele, sterk door Frank Lloyd Wright beinvloedde vormgeving; tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van Berlage. Cultuurhistorisch en typologisch waardevol als voorbeeld van museumarchitectuur, die in zijn tijd op vooruitstrevende wijze voldeed aan de eisen die gesteld werden aan het tentoonstellen van kunst. Vanwege de markante situering langs de Stadhouderslaan is het complex van stedebouwkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 461450
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemeentemuseum Den Haag
Haags Gemeentemuseum
Gemeente museum.jpg
Opgericht 1935
Locatie Den Haag, Nederland
Type moderne kunst kunstnijverheid mode muziek
Personen
Directeur Benno Tempel
Overig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 461450
Aantal bezoekers 584.000 (2015)[1]
[www.gemeentemuseum.nl Website]
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Het Gemeentemuseum in Den Haag.
Berlage-paviljoen.

Het Gemeentemuseum Den Haag is een museum voor moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten in Den Haag. De oorspronkelijke naam van het museum was 'Haags Gemeentemuseum'.

Gebouw

Het museum is gesitueerd in het westen van de wijk Zorgvliet. Het werd geopend op 29 mei 1935 en is een ontwerp van Hendrik Petrus Berlage. Het was zijn laatste grote werk voor zijn dood in 1934. Het museum werd onder leiding van zijn schoonzoon Emil Emanuel Strasser (gehuwd met Anna Catharina Berlage) voltooid. In de tuin achter het museum staat, vrij van het museum, een paviljoen dat zijn naam draagt - eveneens een ontwerp van Berlage - waarin thans een brasserie is gevestigd.

Tussen 1995 en 1998 werd het museum ingrijpend gerestaureerd. Architectenbureau Braaksma en Roos was verantwoordelijk voor de restauratie. Tegelijkertijd werd het museum beperkt uitgebreid. Onder de binnentuin werd een kelder aangebracht en tussen het museum en het oude ketelhuis werden werkplaatsen gerealiseerd.

De Schamhartvleugel uit 1963 (genoemd naar zijn architect Sjoerd Schamhart) aan de Stadhouderslaan 43, een latere toevoeging aan het museum, werd bij de restauratie losgekoppeld. Tot dan was het met een luchtbrug met het Gemeentemuseum verbonden. In 2002 werden in dit tentoonstellingsgebouw het Fotomuseum Den Haag en het museum voor hedendaagse kunst GEM gevestigd. Beide instellingen zijn organisatorisch onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag.

Eind 2013, begin 2014 werd de binnentuin volledig overdekt zodat een enorme multifunctionele ruimte aan het museum is toegevoegd. Deze nieuwe geheel geklimatiseerde zaal, onder een glazen dak, is in gebruik genomen tijdens de Nuclear Security Summit 2014; beide persconferenties - voor aanvang en aan het slot - vonden plaats in deze zaal.

Oprichting

Sculptuur van Altorf boven de ingang

Het Haags Gemeentemuseum, zoals het museum destijds heette, werd officieel geopend op 29 mei 1935 en gebouwd over een periode van vier jaar. Deze tijdspanne staat in schril contrast tot de lange aanloop naar de eerstesteenlegging. In 1906 komt gemeentearchivaris Hendrik Enno van Gelder met plannen voor een nieuwe huisvesting van de historische verzamelingen van de gemeente Den Haag. Wanneer Van Gelder in 1912 tot directeur van het Haags Gemeentemuseum wordt aangesteld, zet hij zich actief in om zijn ambitieuze plannen te verwezenlijken. Naast het al bestaande historische museum, pleit hij voor een museum voor oude kunstnijverheid, een museum voor moderne kunstnijverheid, een museum voor moderne Nederlandse kunst én een museum voor moderne internationale kunst. Alsof dit nog niet voldoende is, denkt hij ook aan een aparte expositieruimte voor grote tentoonstellingen, een openbare leeszaal en een congresruimte.

Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 worden de plannen in de ijskast gezet. Pas in 1919 besluit het gemeentebestuur tot realisatie ervan en stelt een braakliggend terrein aan de Stadhouderslaan ter beschikking. Hendrik Petrus Berlage wordt aangesteld als architect. Hij ontwerpt in nauwe samenspraak met Van Gelder een uitgebreid cultureel centrum compleet met concert- en congreszalen.

Het voorstel wordt door het gemeentebestuur afgekeurd en de voortgang van het project stokt opnieuw enkele jaren. Pas in 1927 komt er - wederom van de hand van Berlage - een nieuw, meer bescheiden ontwerp. De bouw van het museum startte in 1931.

Collectie

Moderne kunst

Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag

De collectie Moderne Kunst van het Gemeentemuseum biedt een overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, aangevuld met karakteristieke voorbeelden van kunst die in dezelfde periode in andere landen ontstond. Verzamelkernen zijn: de Haagse School, het Symbolisme rond 1900, de kunstenaars rond De Stijl en het Bauhaus en het Expressionisme.

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit schilderijen van onder anderen Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Charley Toorop, Claude Monet en Francis Bacon. Tevens kocht het museum na de grote New Babylon overzichtstentoonstelling in 1974 een groot deel van de New Babylon werken van Constant Nieuwenhuijs.

Het museum bezit de grootste verzameling schilderijen en tekeningen van Mondriaan ter wereld. Dit is vooral te danken aan de kunstverzamelaar Sal Slijper, die na zijn dood in 1971 een groot aantal werken van Mondriaan - voornamelijk uit zijn figuratieve periode - naliet aan het museum. Verder bezit het museum Mondriaans laatste schilderij Victory Boogie Woogie, een schenking uit 1998 van De Nederlandsche Bank.

Er is ook een collectie prenten[2].

Kunstnijverheid

De collectie kunstnijverheid bestaat uit objecten van keramiek, glas, zilver en meubels. Verzamelkernen zijn: Delfts aardewerk, keramiek uit het Verre, Midden en Nabije Oosten, Vroeg-Chinees en Islamitisch glas, moderne glaskunst, Haags zilver, V.O.C. zilver en interieurinrichting.

Rozenburgporselein

Het Gemeentemuseum ontving eind november 2010 twee zeldzame Rozenburg-vazen. Deze 75 cm hoge vazen zijn versierd met bontgekleurde, gestileerde bloemmotieven en met afbeeldingen van twee buitenhuizen. Zij zijn in 1897 in opdracht gemaakt als geschenk voor een 25-jarig huwelijk. De voormalige eigenaar van de vazen schonk ze aan het Gemeentemuseum omdat dit al veel werken van Rozenburg in de collectie heeft.
De Haagse plateelbakkerij Rozenburg was rond 1900 een van de bekendste aardewerkbedrijven van Nederland. Architect T.A.C. Colenbrander was tussen 1884 en 1889 aan Rozenburg verbonden en maakte ontwerpen voor het plateel.

Stijlkamers

In het museum zijn zeven stijlkamers[3] waar kunstnijverheid wordt tentoongesteld in de omgeving waarin deze vroeger gebruikt werd zoals de:

Mode

Het Gemeentemuseum bezit een kostuumcollectie die een overzicht biedt van de geschiedenis van het Nederlandse modebeeld. De collectie omvat naast kostuums ook accessoires, sieraden en modetekeningen en -prenten.

Het Nederlands Kostuummuseum begon in 1951 met als basis de particuliere collectie van de artiest Cruys Voorbergh. Van deze verzameling gingen de streekkostuums naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, en de modekostuums naar het Nederlands Kostuummuseum in Den Haag.
De collectie is een voortzetting van het Nederlands Kostuummuseum, dat van 1951 tot 1985 in Den Haag was gevestigd aan de Lange Vijverberg 14 en vanaf 1975 ook in het pand nr. 15. In 1985 werd het Kostuummuseum wegens bezuinigingen gesloten en de collectie werd overgebracht naar het Gemeentemuseum Den Haag. Nu is in het pand Lange Vijverberg 14 Museum Bredius gevestigd en in 15 kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder.

In 2009 schafte het museum een ensemble uit de lente/zomercollectie 2009 van Christian Dior aan, ontworpen door John Galliano[4].

Muziek

De collectie muziek van het Gemeentemuseum[5] toont de geschiedenis van de traditionele Europese muziekinstrumenten en omvat voornamelijk klavieren, blaas- en tokkelinstrumenten. Daarnaast zijn er instrumenten uit andere culturen en hedendaagse elektronische instrumenten. Voorts omvat de collectie prenten, affiches, tekeningen, penningen en foto's met betrekking tot de 'uitvoeringspraktijk'. Een deel van de collectie is afkomstig uit het Muziekhistorisch Museum Scheurleer dat bestond van 1905 tot 1935 en werd aangeschaft na het faillissement van Scheurleer & Zoonen in 1932.

Beeldenpark

1rightarrow blue.svg Zie Beeldenpark Gemeentemuseum Den Haag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wonderkamers

Sinds 2005 is er in de kelder van het museum een gedeelte ingericht speciaal voor jongeren, de zogenaamde "Wonderkamers". Voorheen werd de kelder gebruikt voor de modecollecties. De wonderkamers bieden een gedeelte uit de collectie (uitgekozen door een conservator in samenwerking met de doelgroep) en een groot aantal interactieve opstellingen.

Sinds november 2013 zijn de Wonderkamers na een 2,5 jaar durende verbouwing heropend. In 13 verschillende kamers, corresponderend met de deelcollecties van het museum, spelen bezoekers interactieve spellen om de collectie te leren kennen. Dit doet men aan de hand van een Samsung tablet. In het centrale deel staat het miniatuurmuseum, gevuld met de collectie van Lex en Ria Daniëls.

ZomerExpo

Van 2011 tot en met 2015 organiseerde Stichting ArtWorlds in het Gemeentemuseum Den Haag jaarlijks de ZomerExpo. Deze tentoonstelling die elk jaar een ander thema heeft, wordt samengesteld via open inschrijving en anonieme keuze door een jaarlijks wisselende jury van kunstenaars, kunstcritici, galeriehouders, journalisten en museummedewerkers. De tentoonstelling trekt een groot aantal kunstenaars en bezoekers. In 2016 heeft ArtWorlds besloten om met de succesvolle ZomerExpo het land in te trekken en met meer musea samen te werken. De eerstvolgende editie Water ZomerExpo 2017 vindt plaats in Museum de Fundatie, Zwolle en Kasteel het Nijenhuis, Heino-Wijhe, op zaal, ter land en te water.

Tentoonstellingen (selectie)

 • Picasso in Den Haag, 15 december 2007 t/m 30 maart 2008
 • XXste eeuw, 8 maart t/m 13 september 2008[6]
 • Mondriaan, 26 april t/m 26 oktober 2008
 • Cezanne, Picasso, Mondriaan, in nieuw perspectief, 17 oktober 2009 t/m 24 januari 2010[7]
 • Kandinsky en Der Blaue Reiter, 6 februari t/m 24 mei 2010
 • Voici Paris!, 20 februari t/m 6 juni 2010
 • Double Sexus. Louise Bourgeois en Hans Bellmer, 11 september 2010 t/m 16 januari 2011
 • Een romantische kijk, 26 maart t/m 5 juni 2011
 • Chanel: De Legende, 12 oktober 2013 t/m 2 februari 2014[8]
 • Mark Rothko, 20 september 2014 t/m 1 maart 2015[9]
 • Karel Appel, 16 januari - 16 mei 2016
 • Van Rodin tot Bourgeois, 15 oktober 2016 - 22 januari 2017[10]

Directeuren

Directeur Aanstelling bijzonderheden
Abraham Jacobus Servaas van Rooijen (1839-1925) 1 januari 1887 tot 1911
Hendrik Enno van Gelder[11] (1876-1960) 4 mei 1912 tot 27 maart 1941 tot 1918 als tijdelijk directeur
Gerhardus Knuttel Wzn[12] (1889-1968) 1 april 1941 tot 1 maart 1948 Tijdens de gijzeling van G. Knuttel (4 mei 1942 tot 7 mei 1945) door de Duitse bezetter is Dirk Balfoort (1886-1964) waarnemend directeur. Ook tijdens Knuttels ziekte vanaf 3 maart 1947 vervult Balfoort deze functie.
Victorine Hefting[13] (1905-1993) 1 maart 1948 tot 19 augustus 1950 eerste vrouwelijke museumdirecteur in Nederland[14]
Dirk Balfoort[15] (1886-1964) 19 augustus 1950 tot 1 juni 1951 als waarnemend directeur
Louis Wijsenbeek (1912-1985) 1 juni 1951 tot 1 juni 1977
Theo van Velzen (1924-1999) 1 juni 1977 tot 1 juni 1986
Henk Overduin (1943-1988) 1 juni 1986 tot november 1987 als interim directeur
Rudi Fuchs (1942) november 1987 tot 31 januari 1993
Hans Locher (1938) 1 februari 1993 tot 31 augustus 2000 van 1 februari 1993 tot 31 december 1993 als interim directeur
Wim van Krimpen (1941) 1 september 2000 tot 31 december 2008
Benno Tempel (1972) 1 januari 2009 tot heden

Service

Het museum beschikt over een museumwinkel met een uitgebreid assortiment boeken, keramiek, design en cadeauartikelen. Voor kinderen en jongeren zijn diverse programma's beschikbaar. Ook is er een mogelijkheid voor rondleidingen met verschillende thema's voor groepen.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Gemeentemuseum: Hoofdgebouw in 's Gravenhage

Gemeentemuseum: Paviljoen/brasserie

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
NB. de moderne serre aan de voorzijde is van bescherming uitgezonderd. Omschrijving. Vrijstaand paviljoen, bedoeld als lunchroom, op compl..

Gemeentemuseum: Stookhuis

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Stookhuis op complexe plattegrond, bestaande uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van een bouwlaag hoog, on..

Gemeentemuseum: Vijverpaviljoen

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Vijvers, trans, pergola, tuin en hekwerk, behorende bij het Haags Gemeentemuseum. Het museumgebouw wordt door twee rechthoek..

Hoofdgebouw de Sierkan

Antonie Heinsiusstraat 3A
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand voormalig hoofdgebouw van de " 's- Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan", gebouwd in 1904 in ove..

Duinrust

Statenplein 21
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijgelegen villa op de hoek van Statenplein en Stadhouderslaan uit 1903, gebouwd in neo-renaissance. Omschrijv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeentemuseum: Hoofdgebouw in 's Gravenhage

Foto's (1)