Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Rosina in 's Gravenhage

Woonhuis

Scheveningseweg 72
2517KX 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1897 1897 1897
Architect: J.G. Steenbeek Steenbeek, J. J.G. Steenbeek


Beschrijving van Villa Rosina

Inleiding. Vrijstaande villa uit 1897, gebouwd in neo-renaissance door architect J. Steenbeek. NB. De uitbreiding uit 1964 aan de achterzijde valt niet onder de bescherming. Omschrijving. Villa Rosina op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain, beletage en verdieping onder een afgeknot schilddak met halfronde leien. De gevel is drie assen breed. De rechteras is licht risalerend uitgebouwd en wordt beƫindigd door een gepleisterde boog die in het midden wordt doorbroken door een rondboogvormig tweelichtvenster met een rechte kroonlijst op consoles, waarboven een driehoekig fronton. Terugliggend ten opzichte van de voorgevel verheft zich boven de linkeras een torentje met rondboogfries onder de daklijst, bekroond door een achthoekige lantaarn met spits. Het souterrain is aan de voorzijde uitgevoerd als sokkel, bestaande uit gepleisterde blokken met rustica-effect. De gevels zijn ter plaatse van de verdiepingen in schoon metselwerk uitgevoerd, afgewisseld met de voor de neo-renaissance kenmerkende horizontale witte speklagen en hoekblokken. Aan de rechterkant van de beletage is een veelhoekige erker uitgebouwd met rondboogvormige glas-in-lood bovenlichten tussen geprofileerde pilasters. Boven de erker bevindt zich een klein balkon met balusters. Links van de erker boven het souterrain is een bordes met een smeedijzeren hek. De ingang met smeedijzeren panelen is aan de linkerkant in een portiek met kleine rondboogvormige bovenlichten van glas-in-lood. Hierboven in de hoek een kwartrond uitgebouwde erker. De vensters worden afgesloten door rechte kroonlijsten; het venster op de verdieping in de linkeras heeft een extra bekroning in de vorm van een driehoekig fronton met pirons. De vensters op de verdieping in de rechtergevel zijn als blindnissen uitgevoerd. In het interieur zijn onder meer stucplafonds, marmeren lambrizeringen op de begane grond, de trap met gietijzeren balusters en de paneeldeuren met omlijsting in het trappenhuis bewaard gebleven. Het trappenhuis wordt verlicht via een groot venster van glas-in-lood. Ook het interieur van het torentje met afzonderlijk klein trappenhuis is nog intact. De afscheiding tussen voortuin en straat wordt gevormd door een ijzeren hek. Waardering. Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een laat 19e-eeuwse villa in neo-renaissance. Hoofdvorm, detaillering, toegepast materiaal en delen van het interieur zijn gaaf bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 461432
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Rosina in 's Gravenhage

Villa Emma

Van Stolkweg 7A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa "Emma" uit 1886 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr..

Villa Frisia

Van Stolkweg 13
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa in eclectische stijl, genaamd 'Frisia', in 1881-1882 ontworpen door architect J. de Regt. Het pand was van 188..

Villa Hendrika

Van Stolkweg 2
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1883 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tu..

Villa Nieuw Rijswijk

Van Stolkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1881-1882 in neo-renaissance ontworpen door W. Lamkamp en H. de Baan. Een authentiek ijzeren tuinhek vormt..

Villa Louise

Van Stolkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1879 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Rosina in 's Gravenhage

Foto's (1)