Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duin en Berg: linkerdeel in 's Gravenhage

Woonhuis

Johan van Oldenbarneveltlaan 74
2582NW 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1903 1903 1903
Architect: H. van Noort Noort, van, H. H. van Noort


Beschrijving van Duin en Berg: linkerdeel

Inleiding. Linkerdeel van een aan drie zijden vrijgelegen bouwblok, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen uit 1903, gebouwd door architect H. van Noort in overgangsarchitectuur. Het bouwblok is gelegen aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 74/Frederik Hendriklaan 2. Omschrijving. Pand genaamd Zandheuvel op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond, verdieping en gedrukte verdieping onder een samengestelde kap. De voorgevel is twee assen breed, waarvan de hoekas driezijdig naar boven is uitgebouwd en wordt beƫindigd door een topgevel. De voor- en zijgevel zijn gepleisterd, met bakstenen strekken en ontlastingsboogjes, en sierranden langs de vensters. De middenas heeft voor de openslaande deuren op de begane grond een bakstenen rondboog balustrade en voor de vensters van de eerste verdieping een balkon met houten hekwerk. Op de tweede verdieping bevindt zich hier een balkon met stenen troggewelfjes en een ijzeren Jugendstil hekwerk. De overstekende kap is geinspireerd op de chaletarchitectuur. De ingang is in de zijgevel gesitueerd. Boven de paneeldeur bevindt zich een glazen luifel op smeedijzeren consoles. In deze gevel bevinden zich verder drie schuin boven elkaar geplaatste rondboog drielichtvensters, deels met glas-in-lood. De vensters bezitten deels bovenlichten in roedeverdeling; op de begane grond met glas-in-lood. De middendorpels van de openslaande deuren naar het balkon op de eerste verdieping zijn getoogd. Van de afscheiding tussen straat en tuin is alleen de bakstenen voet nog aanwezig; het ijzeren hekwerk is verwijderd. Waardering. Pand van architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroeg 20e-eeuwse overgangsarchitectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf bewaard. De ligging aan de pleinvormige kruising van de Frederik Hendriklaan en de Johan van Oldenbarneveltlaan vormt een belangrijke toegevoegde stedebouwkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 461431
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duin en Berg: linkerdeel in 's Gravenhage

Duin en Berg: rechterdeel

Frederik Hendriklaan 2
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een aan drie zijden vrijstaand bouwblok uit 1903, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen, gebouwd door arc..

Villa Rosina

Scheveningseweg 72
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1897, gebouwd in neo-renaissance door architect J. Steenbeek. NB. De uitbreiding uit 1964 aan de achterzi..

Woningblok van negen herenhuizen, onderdeel

Johan van Oldenbarneveltlaan 98
's Gravenhage
Inleiding WONINGBLOK, bestaande uit negen herenhuizen, onderdeel uitmakend van het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneveltlaan-Doornst..

Villa Hendrika

Van Stolkweg 2
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1883 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tu..

Villa Emma

Van Stolkweg 7A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa "Emma" uit 1886 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)