Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duin en Berg: rechterdeel in 's Gravenhage

Woonhuis

Frederik Hendriklaan 2
2582BB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1903 1903 1903
Architect: H. van Noort Noort, van, H. H. van Noort


Beschrijving van Duin en Berg: rechterdeel

Inleiding. Rechterdeel van een aan drie zijden vrijstaand bouwblok uit 1903, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen, gebouwd door architect H. van Noort in overgangsarchitectuur. Het bouwblok is gelegen aan de Frederik Hendriklaan 2/Johan van Oldenbarneveltlaan 74. Omschrijving. Pand genaamd Duin en Berg op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond, verdieping en gedrukte verdieping onder een samengestelde kap. De voorgevel is twee assen breed, waarvan de hoekas driezijdig naar boven is uitgebouwd en wordt beƫindigd door een topgevel. De voor- en zijgevel zijn gepleisterd, met bakstenen strekken en ontlastingsboogjes, en sierranden langs de vensters. De middenas heeft voor de openslaande deuren op de begane grond een houten balustrade en voor de vensters van de eerste verdieping een balkon met houten hekwerk. Op de tweede verdieping bevindt zich hier een balkon met stenen troggewelfjes en een ijzeren Jugendstil hekwerk. De overstekende kap is geinspireerd op de chaletarchitectuur. De ingang is in een aanbouw aan de rechterzijde. De vensters bezitten deels bovenlichten in roedeverdeling; op de begane grond deels met glas-in-lood. De middendorpels van de openslaande deuren naar het balkon op de eerste verdieping zijn getoogd. De afscheiding tussen straat en tuin wordt gevormd door een vroeg 20e-eeuws ijzeren hekwerk op bakstenen voet. Waardering. Pand van architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroeg 20e-eeuwse overgangsarchitectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf bewaard. De ligging aan de pleinvormige kruising van de Frederik Hendriklaan en de Johan van Oldenbarneveltlaan vormt een belangrijke toegevoegde stedebouwkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 461430
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duin en Berg: rechterdeel in 's Gravenhage

Duin en Berg: linkerdeel

Johan van Oldenbarneveltlaan 74
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een aan drie zijden vrijgelegen bouwblok, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen uit 1903, gebouwd door arc..

Villa Rosina

Scheveningseweg 72
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1897, gebouwd in neo-renaissance door architect J. Steenbeek. NB. De uitbreiding uit 1964 aan de achterzi..

Woningblok van negen herenhuizen, onderdeel

Johan van Oldenbarneveltlaan 98
's Gravenhage
Inleiding WONINGBLOK, bestaande uit negen herenhuizen, onderdeel uitmakend van het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneveltlaan-Doornst..

Villa Hendrika

Van Stolkweg 2
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1883 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tu..

Hoekwoningen

Johan van Oldenbarneveltlaan 121
's Gravenhage
De hoekwoningen (Johan van Oldebarndeveldtlaan 121 en 123) hebben een voorgevel (Z) ter breedte van vier vensterassen, verdeeld over een ris..

Kaart & Routeplanner