Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Woonhuis

Eisenhowerlaan 130
2517KN 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1908 1908 1908
Architect: Z. Hoek; J.T. Wouters Hoek, Z. Z. Hoek; J.T. Wouters


Beschrijving van Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Inleiding. Vrijstaande villa uit 1908, ontworpen door de architecten Z. Hoek en J. Wouters in overgangsarchitectuur. Omschrijving. Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een samengestelde kap, twee assen breed. In de bakstenen gevels is veel hardsteen verwerkt onder andere voor de plint, hoekkettingen en deklijsten van de topgevels. Het vooruitspringende rechterdeel heeft een uitgebouwde erker over twee bouwlagen en wordt beƫindigd door een gotiserende topgevel, geflankeerd door pinakels. Het linkerdeel van de gevel heeft een uitgebouwde begane grond, waarboven een balkon, afgesloten door een balustrade met driepas-openingen. De linker- en rechterzijgevel bezitten een hoger opgetrokken middendeel met gotiserende top. Aan de linkergevel bevindt zich op de begane grond een driezijdig uitgebouwde erker en op de verdieping een erker op hardstenen consoles. De rechtergevel bezit op de begane grond ten opzichte van elkaar verspringende aanbouwen; in de linker is de ingang in een portiek met hardstenen zuilen gesitueerd, waarvan de deur gotiserende panelen heeft. De achtergevel is aan de linkerkant driezijdig uitgebouwd, waaraan twee houten balkons met spitsbooghekken, rustend op dunne houten consoles. Aan de rechterkant is een veranda, waarboven een loggia met spitsbooghek en houten staanders. De vensters zijn drie- en tweelichtvensters. De dakkapellen zijn voorzien van Tudorbogen. Goed bewaard interieur met onder meer trappenhuis en trap in neo- renaissance, marmeren schouwen en stucplafonds. Bakstenen tuinmuur, stammend uit de bouwtijd. Waardering. Pand van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van vroeg 20e-eeuwse villa-architectuur, geinspireerd op de neo-gotiek, neo- renaissance en overgangs-architectuur. Hoofdvorm, detaillering en het interieur zijn gaaf bewaard. De villa heeft ensemblewaarde als onderdeel van een rij van drie, vrijstaande door tuinen omgeven kapitale villa's uit het eerste decennium van de 20e eeuw (tezamen met Eisenhowerlaan 132 en Prins Mauritslaan 1). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 461427
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Huize de Kempenaer

Eisenhowerlaan 132
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa "De Kempenaer" uit 1909, gebouwd in de stijl van de Um 1800-Beweging in opdracht van jonkvrouwe Van Andringa ..

Vrijstaande villa

Prins Mauritslaan 1
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1903, gebouwd in overgangsarchitectuur door de architecten J.F. Klinkhamer en B.J. Ouendag. Omschrijving ..

Kantoorgebouw

Churchillplein 1
's Gravenhage
Inleiding KANTOORGEBOUW met VIJVERPARTIJ (1951-1953), gebouwd voor de verzekeringsbank de Nieuwe Nederlandsche-Nieuwe Eerste Nederlandsche..

Herenhuis

Statenlaan 2A
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1902, gebouwd in opdracht van de bouwmaatschappij Statenplein. Het pand vormt onderdeel van een reeks aaneengeslo..

Vrijgelegen herenhuis gebouwd in neo-renaissance

Statenlaan 4
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijgelegen herenhuis gebouwd in neo-renaissance door N. Molenaar in 1901. Het interieur is in 1902 aangepast a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Foto's (1)