Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdgebouw de Sierkan in 's Gravenhage

Nijverheid Industrie

Antonie Heinsiusstraat 3 A
2582VP 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1904 1904 1904
Architect: J.F.L. Frowein Frowein, Johan J.F.L. Frowein


Beschrijving van Hoofdgebouw de Sierkan

Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand voormalig hoofdgebouw van de " 's- Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan", gebouwd in 1904 in overgangsarchitectuur door architect J.F.L. Frowein. Gerenoveerd in 1987. Omschrijving. Gebouw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en twee verdiepingen onder een samengestelde kap. De gevel langs de Antonie Heinsiusstraat telt zestien vensterassen. In deze typische overgangsarchitectuur zijn motieven uit de neo-stijlen, Berlagiaanse invloeden en decoratieve elementen uit de Art Nouveau terug te vinden. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen waarin sierankers en polychrome tegeltableaux zijn aangebracht. Het horizontale aspect van de langgerekte gevel aan de Antonie Heinsiusstraat met de rijen licht getoogde vensters wordt onderbroken door drie hoger opgetrokken bouwblokken waarvan de linker, en de rechter op de hoek met de Stadhouderslaan ieder een loggia bezitten. De laatste heeft typische Berlagiaanse trekjes: een halfronde boog, geflankeerd door een veelhoekig traptorentje met spits. De korte gevel aan de Stadhouderslaan bezit aan de rechterkant een topgevel met decoratief metselwerk in de top en aan weerszijden langs de dakrand een bakstenen balustrade. Op de begane grond van de lange en de korte gevel bevinden zich halfcirkelvormige ingangs- en raampartijen, en op de eerste verdieping twee bakstenen erkers op trapvormig uitkragende consoles van hardsteen, bekroond door een bakstenen balustrade. Op de hoek met de Stadhouderslaan bevindt zich op de tweede verdieping een grote houten loggia gebouwd in chaletstijl. De vensters behoren overwegend tot het type T-venster met in roeden verdeelde bovenlichten. Tussen het hoger opgetrokken linker bouwblok en het middenblok rust de goot op hardstenen consoles en klossen, tussen het midden- en hoekblok is een bakstenen balustrade aangebracht. Aan weerszijden van het middenblok bevinden zich drie dakkapellen met lessenaarsdaken. In de achtergevel is in het licht risalerende middenblok de ingang van Stadhouderslaan 92-92n gesitueerd, met paneeldeur, waarboven een houten luifel. Aan de kant van de Stadhouderslaan is een tuinhek, opgebouwd uit baksteen en hardsteen, waarin een ijzeren deurtje met de letters "De Sierkan". Waardering. Pand van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur, waarin Berlagiaanse invloeden zijn te herkennen, en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal. Als voormalig bedrijfsgebouw van de Haagse melkinrichting "De Sierkan" heeft het pand cultuurhistorische waarde. Een belangrijke toegevoegde waarde is de markante stedebouwkundige situering op de hoek van de Antonie Heinsiusstraat en de Stadhouderslaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 461426
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voormalig hoofdgebouw uit 1904, in 1987 gerenoveerd tot groepswoning voor ouderen.
Gevel van de winkel in de Frederik Hendriklaan, hoek Bentinckstraat
Poster uit 1912 van kindermelkfabriek Berkendael
Tegeltableau in de Elandstraat

De 's-Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan was een zuivelfabriek te Den Haag. Ze bestond meer dan tachtig jaar, van de oprichting in 1879 tot de overname door de Coöperatieve Melk Centrale (CMC) in 1961.[1]

De eerste jaren

Zolang de steden klein waren, was de toevoer van verse melk geen probleem, maar in de 19e eeuw werd de stad uitgebreid, en onder andere het Willemspark en de Archipelbuurt werden aangelegd. Tegen het einde van de 19e eeuw vonden apotheker Mouton, enkele collegae en Koentz, een gepensioneerde officier dat de kwaliteit van de melk toch vaak te wensen overliet. Zij hebben Melkinrichting De Sierkan opgericht.

Na het overlijden van Koentz in januari 1915 kwam de directie in handen van de heren L.D. Huisman en Koning. Huismans vader F.J. Huisman werd later bedrijfsleider aan de Lulofsstraat, maar werkte toen nog op de Nieuwe Haven, waar L.D. Huisman geboren werd en in de fabriek opgroeide.

Het hoofdkantoor bleef in de Nieuwe Havenstraat, waar ook de wagenmakerij en de koperslagerij waren. Hier werden de koperen kannen gemaakt. Tijdens de oorlog werden deze in beslag genomen en omgesmolten voor de munitieproductie.

Melk werd tijdens de eerste jaren bij de boeren opgehaald en naar de fabriek in de stad gebracht. In 1917 besloten Huisman en Koning dat het beter was melkontvangstpunten buiten de stad op te richten. Hiertoe werd een gebouw in Alphen aan den Rijn aangeschaft en in 1920 in Bodegraven. Van daaruit werd de melk per boot naar de fabrieken in de stad gebracht, en ook naar Rotterdam en later naar Haarlem. Vanaf de fabrieken werd de melk in een tank door paard en wagen naar de uitgiftepunten (later winkels) gebracht.

In 1922 werd de laatste melkfabriek geopend. Deze was aan de Lulofsstraat bij de Laakhaven. Er werd ook boter, room en karnemelk gemaakt. In 1937 kwam er een flessenfabriek naast. Na de oorlog werd er met een tweeploegendienst gewerkt.

Uitbreiding

Naarmate Scheveningen en Den Haag groter werden, was er steeds meer melk nodig. In het jaar van de oprichting verwerkte De Sierkan 900 000 liter melk. Vijftig jaar later waren er meer dan 50 uitgiftepunten en werd er 37 000 000 liter verwerkt. De belangrijkste uitgiftepunten waren:

 • 1879: Nieuwe Haven 95
 • 1884: Van Galenstraat 34-40, het eerste filiaal
 • 1893: Conradkade
 • 1895: Keizerstraat in Scheveningen
 • 1897: Van den Boschstraat in het Bezuidenhout
 • 1898: Maaswijkstraat in Scheveningen
 • 1904: Stadhouderslaan, hoek Antonie Heinsiusstraat, in het Stadhouderskwartier, gebouwd naar ontwerp van J.F.L. Frowein, in 1987 gerenoveerd, werd groepswonen voor ouderen
 • 1910: Frederik Hendriklaan 80, hoek Bentinckstraat in het Stadhouderskwartier, later Albert Heijn
 • 1911: Delftselaan
 • 1920: Loosduinseweg
 • 1927: Geraniumstraat in de Bloemenbuurt

Er waren ook melkdepots en uitgiftepunten in de Atjehstraat, Berkendael, Eerste Van der Kunstraat (met ijsfabriek, later Ermi ijs), Laan van Meerdervoort (hoek Beeklaan), Maaswijckstraat, Schoolstraat, Valeriusstraat en de Watervlierstraat. Daarnaast ook in Alphen aan den Rijn, Delft, Haarlem, Rotterdam, Voorburg en Wassenaar.

Na 1945 was er een fusie met de Residentie Melkinrichting (RMI).

Berkendael

De Sierkan had op Berkendael in Kerketuinen een modelboerderij, waar ook speciale melk voor kinderen werd gemaakt.


Monumenten in de buurt van Hoofdgebouw de Sierkan in 's Gravenhage

Gemeentemuseum: Hoofdgebouw

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Museumgebouw op complexe plattegrond, opgebouwd uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van verschillende hoog..

Gemeentemuseum: Paviljoen/brasserie

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
NB. de moderne serre aan de voorzijde is van bescherming uitgezonderd. Omschrijving. Vrijstaand paviljoen, bedoeld als lunchroom, op compl..

Gemeentemuseum: Stookhuis

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Stookhuis op complexe plattegrond, bestaande uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van een bouwlaag hoog, on..

Gemeentemuseum: Vijverpaviljoen

Stadhouderslaan 41
's Gravenhage
Omschrijving. Vijvers, trans, pergola, tuin en hekwerk, behorende bij het Haags Gemeentemuseum. Het museumgebouw wordt door twee rechthoek..

Duinrust

Statenplein 21
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijgelegen villa op de hoek van Statenplein en Stadhouderslaan uit 1903, gebouwd in neo-renaissance. Omschrijv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoofdgebouw de Sierkan in 's Gravenhage

Foto's (2)