Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ringwalburg in Oost Souburg

Archeologie

Karolingische Burcht
4388ZA Oost Souburg (gemeente Vlissingen)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 9e - 10e eeuw


Beschrijving van Ringwalburg

Karolingische burcht. Cirkelvormige aarden wal met gracht. Datering: ca. 9e - 10e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46096
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Walburcht in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Hunneschans bij Duno
Ringwalburg de Hunenschans Uddel

Een ringwalburg of ringwalburcht was een vroegmiddeleeuws verdedigingswerk dat bestond uit 2 tot 4 meter hoge aarden wallen. Ringburgen werden opgeworpen ter bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Ringwalburgen hadden een doorsnede van 100-300 meter.

Nederland

In Nederland zijn ringwalburchten in te delen in twee groepen, de oudere in Zeeland en langs de kust. Deze burgen hebben een ronde vorm. De tweede groep is te vinden in het oosten van Nederland, deze ringwalburgen hebben een meer ovale vorm.

Zeeland

Canon van Zeeland, venster 4 Ringwalburg Burgh, ca. 885

In Zeeland werden vanaf de 9e eeuw ringwalburgen gebouwd ter verdediging tegen de Vikingen. In vredestijd zouden de burgen doorgaans onbewoond zijn geweest, maar in geval van gevaar vormden ze een veilig heenkomen voor de lokale bevolking. Bij deze ringwalburgen zijn er aan vier zijden doorgangen aangebracht, die met elkaar verbonden waren met houten paden in een kruis. Ook in Denemarken en aan de Belgische kust zijn er ringwalburgen gevonden, en er wordt daarnaast gespeculeerd over ringwalburgen in de buurt van de kust noordelijker in Nederland. De Deense ringwalburgen zijn van latere datum dan de burgen in Zeeland, er wordt vermoed dat deze burgen van de Zeeuwse afgeleid zijn. Op de ringburg in Domburg na lijken alle burgen in Zeeland aan het eind van de 10e eeuw verlaten te zijn, in de loop van de 11e en 12e eeuw werden de burgen weer opnieuw bewoond.

In Zeeland zijn ringwalburgen te vinden te:

Elders

Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel zijn ringwalburgen gevonden, deze hebben een meer ovale vorm dan de Zeeuwse ringwalburgen. Het gaat om de de Hun(n)eschans aan het Uddelermeer, de walburg bij Appel, de Hunneschans bij De Duno bij Heveadorp (gemeente Renkum), de Heimenberg in Rhenen, de Hunenborg in Volthe en de Schulenborg bij Almelo. Bij de Hunenborg en Hunneschans zijn beide opgravingen geweest, hieruit is geconstateerd dat deze burgen uit twee delen bestonden, een voorhof en een hoofdburg. Deze 2 burgen en de Schulenborg hebben afmetingen van ongeveer 150 bij 100 meter. De burgen in Rhenen en Doorwerth zijn beide halfopen waarbij de open kant onbegaanbaar is door een steile helling. Waarschijnlijk zijn de Duno, de Heimenberg en de Hunneschans in bezit geweest van graaf Balderik en Adela (dochter van Wichman van Hamaland) en hebben deze burgen als bescherming van de ijzerhandelsroutes gediend.

Utrecht

Gelderland

Noordelijker in Nederland zouden er ringwalburgen zijn geweest te:

België

In België zijn ringwalburgen te vinden te:

Frankrijk

In Frankrijk zijn ringwalburgen te vinden te:

Denemarken

In Denemarken zijn ringwalburgen te vinden te:

Zweden

In de regio Skåne zijn twee ringwalburgen te vinden:

Zie ook


Monumenten in de buurt van Ringwalburg in Oost Souburg

NH kerk

Oranjeplein 2
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
De Ned.Herv. KERK bestaat uit een 15e eeuws driebeukig schip met beren. Het inwendige is in de vorige eeuw gewijzigd, toen de zuilen van het..

Toren NH kerk

Oranjeplein 2
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
De TOREN van de Ned.Herv.Kerk heeft twee geledingen en steunberen (XIV), doorlopend tot de klokkeverdieping. In de eerste geleding een spits..

Boerderij met woongedeelte en de van hout opgetrokken stal onder een pannen zadeldak. Vensters met zesruitsschuiframen

Ritthemsestraat 56
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw; het woongedeelte en de van hout opgetrokken stal onder een pannen zadeldak. Vensters met zesruitss..

Dwarshuis onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met rookkanalen in de as. In de voorgevel ankers met jaartal. In de achtergevel ontlastingsboge ..

Kromwegesingel 18
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
DWARSHUIS onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met rookkanalen in de as. In de voorgevel ankers met het jaartal: 1664. In de achterg..

Dokterswoning gebouwd in Interbellum architectuur

Kanaalstraat 70
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
Inleiding Dokterswoning, in 1928 gebouwd in Interbellum architectuur naar ontwerp van ir. C. Wondergem uit Middelburg. Omschrijving Het p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ringwalburg in Oost Souburg

Foto's (3)