Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nicolaaskerk, kerk, orgel in Stavoren

Kerkelijk Gebouw

Voorstraat 69
8715HX Stavoren (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1785 (orgel) 1861 (kerk)
Architect: M. en W. Meijes (orgel) J.A. Bokma (kerk) Meijes M. en W. Meijes (orgel) J.A. Bokma (kerk)


Beschrijving van Nicolaaskerk, kerk, orgel

Hervormde kerk, vanwege het orgel met hoofdwerk en rugwerk, in 1785 gebouwd door Meije Wiebes en Wiebe Meijes (lokale huistimmerlieden) met gebruikmaking van oudere kasdelen en pijpwerk. Van het pijpwerk is in de 19e eeuw en in 1915 een aantal registers vervangen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 460742
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nicolaaskerk
Voorstraat 69
Voorstraat 69
Plaats Stavoren
Gebouwd in 1861
Restauratie(s) 2010
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  460742
Architectuur
Architect(en) J.A. Bokma
Interieur
Orgel W. Meyes, M. Wiebes, 1785
Afbeeldingen
Zuidoostgevel
Zuidoostgevel
Portaal:  Christendom

De Nicolaaskerk van Stavoren is een kerkgebouw in de gemeente Súdwest-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland. Het kerkgebouw is een rijksmonument, mede vanwege het 18e-eeuwse orgel.

Beschrijving

In 1858 werd besloten tot de bouw van een nieuwe kerk. De plannen werden gemaakt door meester-timmerman J.A. Bokma. Na een zware storm op 28-29 mei 1860 stortte de westgevel van de oude kerk uit de 16e eeuw in. Dit bespoedigde de uitvoering van de nieuwe Nicolaaskerk. De driezijdig gesloten zaalkerk met rondboogvensters en een neoclassicistische ingangsomlijsting kwam eind 1861 gereed. In de geveltoren hangt een door Hans Falck gegoten klok (1629). De windwijzer op het koor heeft de vorm van een zeemeermin.

Het orgel dateert van ongeveer 1785. De bouwers zijn twee plaatselijke timmerlieden, Wiebe Meyes en zijn zoon Meye Wiebes. Voor het pijpwerk en de orgelkas gebruikten zij onderdelen van een bestaand orgel. Het instrument is in 1862 door N.A.G. Lohman van de oude naar de nieuwe kerk verhuisd. In 1902-1903 kwam een restauratie gereed door Lambertus van Dam II. Hij veranderde de dispositie, waarna de firma Spanjaard uit Haarlem in 1964 nog meer wijzigingen aanbracht. Bij de restauratie in 2003-2004 heeft Bakker & Timmenga een aantal wijzigingen in de dispositie teruggedraaid. Het orgel heeft 16 registers, twee manualen en een aangehangen pedaal.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Nicolaaskerk, kerk, orgel in Stavoren

Stadhuis Voorm. Stadhuis van Stavoren

Voorstraat 96
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Stavoren met WONING, aangebouwde voormalige ARCHIEFRUIMTE, IJZEREN HEKWERK en STOEPSTEEN. Het gebouw l..

Oude Zeesluis Oude zeesluis

Noord 16
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De "oude zeesluis" te Stavoren -SCHUTSLUIS- ligt aan de noordzijde van het stadje en aan de zuid-oostzijde van de haven. De zeesl..

Peilschaalhuis

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het PEILSCHAALHUIS bevindt zich aan de zuidwest-zijde van de haven van Stavoren, ten zuiden van de dammen en is naar het zuidoost..

j.l. hooglandgemaal

stadsfenne 33
stavoren (Gemeente súdwest-fryslân)
Boezemgemaal met in- en uitlaten, trap met beeld en vlaggenstok.

Lichtopstand Stavoren

bij de haven Haven bij de haven
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De LICHTOPSTAND ('hoge licht') aan de haven van Stavoren bevindt zich ten zuidwesten van de Koijweg, aan het oostelijke uiteinde ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)