Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, orgel in De Wilp

Kerkelijk Gebouw

Plantsoen 14
9367PJ De Wilp (gemeente Marum)
Groningen

Bouwjaar: waarsch. 18e eeuw 1831 (uitbr.) ca. 1871 (plaatsing op huidige locatie)
Architect: verm. J.M. Gerstenhauer H. Knipscheer (1831)


Beschrijving van Hervormde kerk, orgel

Hervormde kerk, vanwege het orgel, dat in 1807 - waarschijnlijk als bestaand instrument - in de Doopsgezinde kerk te Hoorn werd geplaatst. De ornamentiek van het front doet vermoeden dat het orgel door J.M. Gersten- hauer in Hoorn werd opgebouwd. In 1831 breidde H. Knipscheer uit Amsterdam het orgel uit met een positief. In 1871 verkocht de Doopsgezinde Gemeente het orgel aan de Hervormde kerk te De Wilp. Bij de plaatsing in De Wilp door H. Wardorff uit Leeuwarden kwam het toegevoegde positief te vervallen. Het eenklaviersorgel bezit 8 registers, waarvan 5 gedeeld zijn in bas en discant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 460738
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, orgel in De Wilp

Westerheerdt

Haarsterweg 34
Marum
KOP-ROMPBOERDERIJ. Het achterste gedeelte van het voorhuis onderkelderd. Twee topschoorstenen met bord. Het woonvertrek in de schuur is hier..

Oosterheerdt

Haarsterweg 32
Marum
Kop-rompboerderij met dwarsgeplaatste bijschuur; in de schuur onderkelderd vertrek met lage zoldervensters erboven; het voorhuis is achterin..

Rentenierswoning in Overgangsstijl met aangebouwde schuur

Haarsterweg 21
Marum
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde SCHUUR gebouwd in 1914 door architect A. Velding uit Buitenpost in opdracht van landbouwer R. Si..

Kop-rompboerderij met aanbouw haaks op de schuur en bijschuur

Verlengde Wilpsterweg 2
Marum
BOERDERIJ van het kop-romptype met aanbouw haaks op de schuur, waarin vensters met roeden. Bijschuur aan de andere zijde dwars op de schuur..

de bult van marum

noorderringweg 41
marum
Stinzecomplex, bestaande uit een van oudsher omgrachte stinswier, een (gedempt) grachtenstelsel en een voorhof, daterend uit de late middele..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)