Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw in 's Gravenhage

Gebouw

Laan van Meerdervoort 57
2517AG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1905-1907
Architect: J.A.W. Vrijman Vrijman, Jan J.A.W. Vrijman


Beschrijving van Poortgebouw

Omschrijving. Rijk met beeldhouwwerk versierd poortgebouw dat toegang biedt tot de binnenplaats. De rondboogpoort wordt omlijst door Ionische halfzuilen waarvan de schachten met banden zijn versierd, die een hoofdgestel dragen. In de boogzwikken bevinden zich medaillons van Homerus en Archimedes als vertegenwoordigers van de richtingen taal- en letterkunde en wis- en natuurkunde. Op het hoofdgestel zitten twee godinnen die een hardstenen plaquette flankeren, vervaardigd door de Haagse beeldhouwer August Alexander en voorzien van een Latijnse tekst. In het tympaan daarboven is de Haagse ooievaar afgebeeld. Bovenin de gevel staat in een nis een beeld van de godin Pallas Athene. De nis wordt omlijst door Ionische pilasters en bekroond door een gebroken, gebogen fronton. De poortdoorgang wordt gedekt door een bakstenen netgewelf en heeft een fraai smeedijzeren hek. Aan de achterzijde bezit het poortgebouw een driezijdig uitgebouwde traptoren. De scheiding met de Laan van Meerdervoort wordt gevormd door een smeedijzeren hekwerk tussen gemetselde pijlers met natuurstenen banden en geprofileerde dekplaten. Aan de rechterkant wordt het terrein afgesloten door een bakstenen tuinmuur met steunberen, gedekt door geprofileerde dekplaten. Aan de linkerkant is een ijzeren hekwerk. Waardering. Toegangspoort en hekwerk als functionele onderdelen van het schoolcomplex Haganum van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van rijk gedetailleerde overheidsarchitectuur in late neo-renaissance stijl; typologisch waardevol als goed bewaard voorbeeld van schoolarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering langs de Laan van Meerdervoort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459801
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw in 's Gravenhage

Gymnasium Haganum

Laan van Meerdervoort 57
's Gravenhage
Omschrijving. Hoofdgebouw van Gymnasium Haganum, bestaande uit een voorvleugel, een dwarsvleugel en haaks daarop een langgerekte achtervle..

Conciërgewoning

Laan van Meerdervoort 57A
's Gravenhage
Omschrijving. Conciergewoning, bestaande uit begane grond en verdieping onder een zadeldak met wolfseind. Het dak is gedekt met leien en w..

Tenrande

Carnegielaan 11
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door architect Joh. Mutters jr. in een historiserende bouwstijl en in oorsprong genaamd vill..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van Speijkstraat 32
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1880-1881 in eclectische stijl, gebouwd door N. Spijker en G. van Wijk als onderdeel v..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van Speijkstraat 30
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1880-1881 in eclectische stijl, gebouwd door N. Spijker en G. van Wijk als onderdeel v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw in 's Gravenhage

Foto's (1)