Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Conciërgewoning in 's Gravenhage

Woonhuis

Laan van Meerdervoort 57 A
2517AG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1905-1907
Architect: J.A.W. Vrijman Vrijman, Jan J.A.W. Vrijman


Beschrijving van Conciërgewoning

Omschrijving. Conciergewoning, bestaande uit begane grond en verdieping onder een zadeldak met wolfseind. Het dak is gedekt met leien en wordt aan de voorkant bekroond door een piron. De bakstenen muren zijn voorzien van natuurstenen banden en waterlijsten. Voor de top van de voorgevel zijn houten briefpanelen aangebracht, waarin een kloosterkozijn met luik met zandlopermotief. De vensters op de begane grond en verdieping bezitten houten, halve kruiskozijnen en bovenlichten met roedeverdeling. Boven de vensters zijn geblokte ontlastingsbogen en strekken aangebracht. De ingang bevindt zich in een portaaluitbouw met houten verdieping onder een lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel. De achtergevel is een trapgevel en voorzien van een balkon met houten balustrade op de verdieping. Waardering. Conciergewoning als functioneel onderdeel van het schoolcomplex Gymnasium Haganum van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van rijk gedetailleerde overheidsarchitectuur in late neo-renaissance stijl typologisch waardevol als goed bewaard voorbeeld van schoolarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering langs de Laan van Meerdervoort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459800
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Conciërgewoning in 's Gravenhage

Gymnasium Haganum

Laan van Meerdervoort 57
's Gravenhage
Omschrijving. Hoofdgebouw van Gymnasium Haganum, bestaande uit een voorvleugel, een dwarsvleugel en haaks daarop een langgerekte achtervle..

Poortgebouw

Laan van Meerdervoort 57
's Gravenhage
Omschrijving. Rijk met beeldhouwwerk versierd poortgebouw dat toegang biedt tot de binnenplaats. De rondboogpoort wordt omlijst door Ionis..

Huize Meyer de Vries

Prins Hendrikstraat 39
's Gravenhage
Inleiding Kantoorpand uit 1914 naar ontwerp van F.A. Bodde, in oorsprong gebouwd ten behoeve van de Haagsche Commissiebank. Het aan drie zi..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van Speijkstraat 32
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1880-1881 in eclectische stijl, gebouwd door N. Spijker en G. van Wijk als onderdeel v..

Tenrande

Carnegielaan 11
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1913, gebouwd door architect Joh. Mutters jr. in een historiserende bouwstijl en in oorsprong genaamd vill..

Kaart & Routeplanner

Route naar Conciërgewoning in 's Gravenhage

Foto's (1)