Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Sluiskom, sluizen en toebehoren, onderdeel van het sluizencomplex met gemaal Houtrustweg in 's Gravenhage

Houtrustweg 45
2566HA 's Gravenhage

Bouwjaar: 1883-85 1883 1883-85
Architect: J. van der Vegt Vegt, van der, J. J. van der Vegt

(1 recensie)

Beschrijving van Sluiskom, sluizen en toebehoren, onderdeel van het sluizencomplex met gemaal Houtrustweg

Inleiding. Sluiskom, sluizen en toebehoren, onderdeel van het sluizencomplex met gemaal Houtrustweg uit 1883-1885 naar ontwerp van J. van der Vegt. Omschrijving. Sluiskom, sluizen en toebehoren aangelegd door de hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat Ir. J. van der Vegt aan het in 1888 gereedgekomen Haagse Afvoerkanaal De sluizen met houten deuren hebben gemetselde kademuren met hardstenen afdekplaten en gebosseerde hoeken. Hier en op de ijzeren voetgangersbrug zijn ijzeren hekken en gedecoreerde gietijzeren lantaarnpalen uit de bouwtijd. Waardering. Sluiskom, sluizen en toebehoren van cultuurhistorisch waarde vanwege de geografisch-stedelijke belangrijke ontwikkeling van de aanleg van het Afvoerkanaal met regulerende voorzieningen voor de waterhuishouding. Een belangrijke ensemblewaarde vormt de historisch-ruimtelijke relatie met water en groen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Sluiskom, sluizen en toebehoren, onderdeel van het sluizencomplex met gemaal Houtrustweg
5
Recensie door: ()
Ik ben bezig een kleuren-linosnede aan het maken van dit complex zie: www.ruudbecker.exto.nl kijk bij "Spaarprent"