Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Machinegebouw in 's Gravenhage

Nijverheid Industrie

Houtrustweg 45
2566HA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1883-85 1883 1883-85


Beschrijving van Machinegebouw

Inleiding. Vrijgelegen machinehuis uit 1883-1885 op rechthoekige plattegrond, onderdeel van het sluizencomplex en gemaal Houtrustweg naar ontwerp van J. van der Vegt in sobere neo-renaissance. Omschrijving. Het machinehuis is langs de kademuur gesitueerd en telt een bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak. De in schoon metselwerk opgetrokken gevels worden verlevendigd door natuurstenen banden. De korte gevels zijn uitgevoerd als trapgevels met hardstenen dekplaten. De gevel aan de waterzijde heeft drie houten rondboogvensters. Aansluitend aan de westgevel is het restant van het ketelhuis zichtbaar, dat eertijds ook door een trapgevel was afgesloten. Bij de verbouwing in 1913-1914 tot elektrisch gemaal werd het ketelhuis ingekort, terwijl de schoorsteen en de kolenloods werden gesloopt. De electromotoren en de pompen, die de stoommachine vervingen, zijn geleverd door de Koninklijke Nederlandsche Machinefabriek E.H. Begemann uit Helmond. Deze apparatuur is nog in het machinehuis aanwezig en is in 1970 buiten werking gesteld. Waardering. Voormalig stoomgemaal met elektrische installatie, thans deels in gebruik als woonruimte, is architectuurhistorisch en typologisch waardevol alsmede van belang als functioneel onderdeel van het gemalen- en sluizencomplex Houtrust. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459795
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Machinegebouw in 's Gravenhage

Sluiskom, sluizen en toebehoren, onderdeel van het sluizencomplex met gemaal Houtrustweg

Houtrustweg 45
's Gravenhage
Inleiding. Sluiskom, sluizen en toebehoren, onderdeel van het sluizencomplex met gemaal Houtrustweg uit 1883-1885 naar ontwerp van J. van ..

Dubbele machinistenwoning

Houtrustweg 41
's Gravenhage
Inleiding. Twee geschakelde machinistenwoningen uit 1883-1885 op U vormige plattegrond, onderdeel van het sluizencomplex en gemaal Houtrus..

Herenhuis

Laan van Meerdervoort 237
's Gravenhage
Herenhuis uit het begin van de 20e eeuw, waarvan de gevel met name in de decoratieve behandeling van het balcon met consoles Art-Nouveau-vor..

Merkwaardig en goed voorbeeld van woonhuisbouw in art-nouveau stijl

Laan van Meerdervoort 235
's Gravenhage
Merkwaardig en goed voorbeeld van woonhuisbouw in art-nouveau stijl uit het begin van de 20e eeuw.

Merkwaardig en goed voorbeeld van woonhuisbouw in art-nouveau stijl

Laan van Meerdervoort 233
's Gravenhage
Merkwaardig en goed voorbeeld van woonhuisbouw in art-nouveau stijl uit het begin van de 20e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Machinegebouw in 's Gravenhage