Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedeeltelijk dubbele- en gedeeltelijk enkele rij van in totaal achttien woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak in 's Gravenhage

Gebouw

Om-en-Bij 100
2512XP 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840-41 1840 1840-41


Beschrijving van Gedeeltelijk dubbele- en gedeeltelijk enkele rij van in totaal achttien woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak

NB. De moderne aanbouw tegen de achtergevels van de nummers 105 tot en met 110 is van bescherming uitgesloten. Omschrijving. Gedeeltelijk dubbele- en gedeeltelijk enkele rij van in totaal achttien woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak. De nummers 99 tot en met 104 en 111 tot en met 116 zijn rug-aan-rug gebouwd. De deuren zijn paarsgewijs aangebracht en de vensters bezitten negenruitsramen. Een uitzondering vormen de nummers 111 en 112, waar de vensters zijn vervangen door deuren van het Gemeentelijk Energiebedrijf. De dakkapellen zijn voorzien van vierruitsramen. Tussen de nummers 104 en 105, en naast 116 bevindt zich een doorgang. De eindgevel aan de kant van de Zuid-West Singelgracht is aan de bovenzijde licht geknikt en voorzien van vlechtingen en een stucdecoratie langs de daklijst. Voorts in de eindgevel boogvormige vensterprofielen op de zolderverdieping; een cordonlijst en een blindvenster tussen vensters met negenruitsramen op de begane grond. Aan weerszijden wordt de gevel afgesloten door geblokte pilasters. De binnentuintjes worden aan de kant van de Zuid-West Singelgracht afgesloten door een laag bakstenen muurtje met heg en gemetselde pijlers. Waardering. Woningen van architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als het eerste project dat in Den Haag werd gerealiseerd om de woonomstandigheden van de armen te verbeteren. Een belangrijke toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering, loodrecht op de Zuid-West Singelgracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459792
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedeeltelijk dubbele- en gedeeltelijk enkele rij van in totaal achttien woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak in 's Gravenhage

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 76
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 52
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 28
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bo..

Dubbele rij van oorspronkelijk 24 rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met pannen gedekte mansa ..

Om-en-Bij 16
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van oorspronkelijk vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, besta..

Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen in traditionele bouwstijl

Om-en-Bij 4
's Gravenhage
Omschrijving. Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen uit 1882, gebouwd in een traditionele bouwstijl. Deze rij werd in dezelfde bouwst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)