Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak in 's Gravenhage

Gebouw

Om-en-Bij 28
2512XL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840-41 1840 1840-41


Beschrijving van Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak

Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak. De deuren zijn paarsgewijs aangebracht en de vensters bezitten negenruitsramen. De dakkapellen zijn voorzien van vierruitsramen. Tussen de nummers 32 en 33, en 44 en 45 bevindt zich een doorgang. De eindgevel aan de kant van de Zuid-West Singelgracht is aan de bovenzijde licht geknikt en voorzien van vlechtingen en een stucdecoratie langs de daklijst. Voorts in de eindgevel boogvormige vensterprofielen op de zolderverdieping; een cordonlijst en een blindvenster tussen vensters met negenruitsramen op de begane grond. Aan weerszijden wordt de gevel afgesloten door geblokte pilasters. De binnentuintjes worden aan de kant van de Zuid-West Singelgracht afgesloten door een laag bakstenen muurtje met heg en gemetselde pijlers. Waardering. Woningen van architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als het eerste project dat in Den Haag werd gerealiseerd om de woonomstandigheden van de armen te verbeteren. Een belangrijke toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering, loodrecht op de Zuid-West Singelgracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459789
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak in 's Gravenhage

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 52
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Dubbele rij van oorspronkelijk 24 rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met pannen gedekte mansa ..

Om-en-Bij 16
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van oorspronkelijk vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, besta..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 76
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen in traditionele bouwstijl

Om-en-Bij 4
's Gravenhage
Omschrijving. Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen uit 1882, gebouwd in een traditionele bouwstijl. Deze rij werd in dezelfde bouwst..

Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen in eclectische bouwstijl

Om-en-Bij 2
's Gravenhage
Inleiding. Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen, gebouwd in 1855 in eclectische bouwstijl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)