Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen in traditionele bouwstijl in 's Gravenhage

Gebouw

Om-en-Bij 4
2512XK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1882 1882 1882


Beschrijving van Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen in traditionele bouwstijl

Omschrijving. Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen uit 1882, gebouwd in een traditionele bouwstijl. Deze rij werd in dezelfde bouwstijl toegevoegd aan de serie van de vijf dubbele rijen uit 1840-1841. De woningen, op rechthoekige plattegrond deels met achteraanbouw, bestaan uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak. De deuren zijn paarsgewijs aangebracht en de vensters bezitten negenruitsramen. De dakkapellen zijn voorzien van vierruitsramen. De eindgevel aan de kant van de Zuid-West Singelgracht is voorzien van een stucdecoratie langs de daklijst, rozet-ankers, een boogvormig vensterprofiel op de zolderverdieping en een negenruitsvenster met geblokte strekken op de begane grond. De gevel bezit een stenen plint en wordt aan weerszijden afgesloten door bakstenen pilasters. De binnentuintjes worden aan de kant van de Zuid-West Singelgracht afgesloten door een laag bakstenen muurtje met heg en gemetselde pijlers. Waardering. Woningen van architectuurhistorische en sociaalhistorische waarde als onderdeel van het eerste project dat in Den Haag werd gerealiseerd om de woonomstandigheden van de armen te verbeteren. Een belangrijke toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering, loodrecht op de Zuid-West Singelgracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459787
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen in traditionele bouwstijl in 's Gravenhage

Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen in eclectische bouwstijl

Om-en-Bij 2
's Gravenhage
Inleiding. Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen, gebouwd in 1855 in eclectische bouwstijl..

Dubbele rij van oorspronkelijk 24 rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met pannen gedekte mansa ..

Om-en-Bij 16
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van oorspronkelijk vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, besta..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 28
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bo..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 52
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 76
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen in traditionele bouwstijl in 's Gravenhage

Foto's (1)