Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen in eclectische bouwstijl in 's Gravenhage

Nijverheid Industrie

Om-en-Bij 2
2512XK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1855-64 1855 1855-64
Architect: A. Roodenburg Roodenburg, Arend A. Roodenburg


Beschrijving van Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen in eclectische bouwstijl

Inleiding. Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen, gebouwd in 1855 in eclectische bouwstijl naar ontwerp van A. Roodenburg, in opdracht van de Nederduitsche Hervormde Gemeente. In 1864 werd een "broodkamer" aangebouwd en in 1897 een lokaal voor brooduitgifte. NB. De moderne aanbouw tegen de achtergevel is van bescherming uitgesloten. Omschrijving. Voormalige bakkerij annex woonhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een schilddak, vijf vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit een stenen plint en wordt aan weerszijden afgesloten door bakstenen pilasters. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een gepleisterde cordonlijst. De middenas is als risaliet uitgebouwd en opgetrokken tot een topgevel. Hierin bevindt zich de ingang, bestaande uit een dubbele paneeldeur en een rondboogbovenlicht. De vensters op de begane grond zijn zesruitsschuifvensters met verticaal gedeeld rondboogbovenlicht; op de verdieping bevinden zich deels zesruits- en deels negenruitsschuifvensters. Onder de top van de middenas is een halfcirkelvormig venster. De linkerzijgevel bezit moderne vensters en deels dichtgezette bakstenen oculi. De rechterzijgevel is blind. Waardering. Gebouw van architectuurhistorische en typologisch waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische stijl uitgevoerde voormalige diaconale broodbakkerij. Tevens van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van kerkelijke liefdadigheidsarchitectuur uit het midden van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459785
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen in eclectische bouwstijl in 's Gravenhage

Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen in traditionele bouwstijl

Om-en-Bij 4
's Gravenhage
Omschrijving. Rij van twaalf voormalige diaconiewoningen uit 1882, gebouwd in een traditionele bouwstijl. Deze rij werd in dezelfde bouwst..

Dubbele rij van oorspronkelijk 24 rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met pannen gedekte mansa ..

Om-en-Bij 16
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van oorspronkelijk vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, besta..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 28
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen uit 1840-1841, op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een bo..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 52
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag onder een met pannen gedekt mansar ..

Om-en-Bij 76
's Gravenhage
Omschrijving. Dubbele rij van vierentwintig rug-aan-rug gebouwde woningen, op rechthoekige plattegrond uit 1840-1841, bestaande uit een bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige diaconale bakkerij annex woonhuis voor de bakker en bergplaats voor granen in eclectische bouwstijl in 's Gravenhage

Foto's (1)