Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Emma in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Stolkweg 7 A
2585JL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886 1886 1886
Architect: H. Wesstra jr. Wesstra, Herman H. Wesstra jr.


Beschrijving van Villa Emma

Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa "Emma" uit 1886 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tuin wordt van de straat gescheiden door een authentiek ijzeren hekwerk. Omschrijving. Het pand bestaat uit parterre en verdieping met rechts een zolderverdieping, vier vensterassen breed. Het linkerdeel wordt gedekt door een zadeldak met de nok loodrecht op de voorgevel. De gevels waren oorspronkelijk in schoon metselwerk uitgevoerd maar zijn na 1945 bepleisterd. Het linkergedeelte van de voorgevel springt naar voren en heeft een gesloten veranda met drie akroteria. Deze veranda uit 1914 vervangt de vroegere serre, die in het terugliggende rechtergedeelte aan de voorzijde nog aanwezig is en een geschulpte daklijstversiering bezit plus een borstwering met drie siervazen. De vensters in de verdieping van het vooruitspringende deel hebben geprofileerde rondbogen op imposten. In het houten bovendeel van de gevel een oculus geflankeerd door cartouches met de naam van de villa. De geveltop bezit een vooruitstekende daklijst op korbelen, versierd met rijk snijwerk en bekroond door een windwijzer. Tegen de linker zijgevel een aanbouw van een vensteras met terugliggende verdieping waarop een balustrade. De begane grond van deze aanbouw was vroeger de garage die in 1948 gedeeltelijk bij de voorkamer is getrokken. Aan de achterzijde een puntgevel met windveer en bekronende windwijzer. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als goed voorbeeld van eclectische architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459783
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Emma in 's Gravenhage

Villa Nieuw Rijswijk

Van Stolkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1881-1882 in neo-renaissance ontworpen door W. Lamkamp en H. de Baan. Een authentiek ijzeren tuinhek vormt..

Villa Louise

Van Stolkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1879 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tu..

Villa Frisia

Van Stolkweg 13
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa in eclectische stijl, genaamd 'Frisia', in 1881-1882 ontworpen door architect J. de Regt. Het pand was van 188..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 12
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 14
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in ne..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)