Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Brigitta in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Stolkweg 4
2585JP 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1882 1882 1882


Beschrijving van Villa Brigitta

Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa genaamd Brigitta uit 1882 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. Het tuinhek met gietijzeren kolommen dateert uit de bouwtijd. In 1912 is de villa aanmerkelijk uitgebreid met aanbouwen tegen de linker- en rechter zijgevel. Omschrijving. De oorspronkelijke hoofdopzet van de villa bestaat uit een middenrisaliet van twee bouwlagen onder een flauw hellend zadeldak, geflankeerd door twee teruggelegen bouwdelen, eveneens twee bouwlagen hoog. Het flauw hellende en ver overstekende zadeldak heeft een daklijst ondersteund door, met snijwerk versierde korbelen. De bakstenen gevels worden verlevendigd door friezen met tegelwerk en houtwerk onder de kapverdieping. In de rondboognissen boven de brede houten vensters van de verdieping in de voor- en achtergevel zijn schilderingen van griffioenen in blauw en goud. Op de parterre is in de voorgevel een driedelig venster en hierboven een balkon op korbelen. De uitbouw met ingang tegen de rechter zijgevel en de drie bouwlagen tellende aanbouw rechts achter zijn in 1912 aangebracht in een bij de oorspronkelijke villa passend materiaalgebruik. Tegen de linker zijgevel was van oorsprong een geheel open warande. In 1912 werd deze gedeeltelijk weggebroken en vervangen door een serre. Het resterende deel van de warande is in de jaren vijftig en zestig dichtgezet en voorzien van stalen ramen en deuren. Boven de serre is een balcon met ijzeren balustrade. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur met goed verlopen transformatieproces. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459781
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Brigitta in 's Gravenhage

Villa Duinoord

Van Stolkweg 6
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande neo-renaissance villa genaamd Duinoord uit 1881-1882 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van A.J.H. van den B..

Villa Hendrika

Van Stolkweg 2
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1883 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tu..

Villa Frisia

Van Stolkweg 13
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa in eclectische stijl, genaamd 'Frisia', in 1881-1882 ontworpen door architect J. de Regt. Het pand was van 188..

Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Parkweg 16
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1906-1907, gebouwd door architect Joh. Mutters jr. in overgangsarchitectuur. Oorspronkelijk stond op deze ..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 12
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Brigitta in 's Gravenhage

Foto's (1)