Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Nutshuis in 's Gravenhage

Gebouw

Riviervismarkt 5
2513AM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1919-21 1919 1919-21


Beschrijving van Het Nutshuis

Inleiding. Bankgebouw van de Nutsspaarbank op de hoek Riviervismarkt-Jan Hendrikstraat uit 1919-1921, gebouwd naar ontwerp van S. de Clerq en E.F. Ehnle in een historiserende, op de Hollandse Renaissance en "Um 1800-beweging" geinspireerde architectuur. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit souterrain, twee bouwlagen en kapverdieping in een hoge door pannen gedekte samengestelde kap. In de toepassing van een middenrisaliet, pilasterachtige muurdammen en hoge kapvorm vertoont het ontwerp een classicistische benadering. Het gebruik van topgevels, kruisvensters met geprofileerde driehoekige bekroningen, voorzien van sluitstenen en schouderstukken is geinspireerd op de Hollandse baksteenarchitectuur van de 16e en 17e eeuw. In de gevels onder meer houten kruisvensters met bovenlichten voorzien van een kleine roedeverdeling. De in schoon metselwerk opgetrokken voorgevel heeft een hoge granieten plint, siermetselwerk en hardstenen onderdelen. In het midden van het brede risalerende gevelvlak is een puntgevel met lisenen. Boven de ingang een balkon met natuurstenen balustrade, gedragen door gebeeldhouwde consoles. De hoofdentree in natuurstenen omlijsting heeft in het midden een dubbele deur, aan beide zijde geflankeerd door een lagere deur. De houten paneeldeuren bezitten aan de onderzijde koperbeslag. Boven de deuren meerdere bovenlichten met glas-in-lood. In de zwikken van de vensters van de begane grond terra-cotta gevelstenen met het jaartal 1818 en de initialen van de Nutsspaarbank "NSB". De hoek Riviervismarkt-Jan Hendrikstraat wordt geaccentueerd door een halfrond uitgebouwde hoekpartij ter hoogte van de parterre, beëindigd door een natuurstenen balkon met balustrade in dezelfde vormgeving als die van de ingangstravee. De zeven vensterassen diepe zijgevel langs de JanHendrikstraat is in dezelfde trant als die langs de Riviervismarkt vormgegeven. In de plint zijn hier souterrain vensters aangebracht. De parterrevensters zijn hoger dan die van de voorgevel door extra hoge bovenlichten. De drie middelste assen van deze gevel zijn hoger opgetrokken tot een volwaardige kapverdieping. Het hoge schilddak heeft opvallende, gemetselde hoekschoorstenen, waartussen langs de voorzijde een ijzeren bord waarin de tekst "1818 Hoofdkantoor Nutsspaarbank 1921" is uitgespaard. Waardering. Bankgebouw van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van een conservatieve op historiserende vormen gebaseerde architectuur, die met name in het tweede decennium van de 20e eeuw opgeld deed. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens waardevol vanwege de stedebouwkundig markante situering op de hoek van de Riviervismarkt en Jan Hendrikstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459776
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Nutshuis
Voorgevel
Voorgevel
Locatie Riviervismarkt 5, Den Haag
Oorspr. functie Hoofdkantoor Nutsspaarbank
Huidig gebruik st. Het Nutshuis,

organisatie Culturalis

Start bouw 1921
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 459776
Nutshuis
Nutshuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Nutshuis is de nieuwe naam van een voormalig bankgebouw dat aan de Riviervismarkt staat, op de hoek van de Torenstraat, tegenover de Grote Kerk in Den Haag. Ten tijde van de bouw heette de straat daar het Westeinde, net als de nog bestaande straat aan de andere kant van de Torenstraat.

Geschiedenis

Het gebouw dateert uit 1921 en is gebouwd als hoofdkantoor van de Nutsspaarbank, die in 1818 was opgericht. Die data zijn te lezen boven het dak, tussen de twee schoorstenen. De bank heeft het pand gebruikt tot 1992, het jaar dat de bank werd verkocht aan de VSB Bank.
Het voormalige bankkantoor was gebouwd om een middenplein, dat met de laatste verbouwing overkapt is met een glazen dak. Sinds de renovatie in 2006 heet het gebouw het Nutshuis. Het is nu een centrum voor maatschappelijke, culturele en educatieve activiteiten. Ook de gemeente Den Haag gebruikt het pand, zoals voor de prijsuitreiking van de Nieuwe Stad Prijs.

Gebied

Het gebouw staat aan de rand van het oude centrum. Vroeger waren in het gebied waarin het gebouw staat de markten. Het oude stadhuis ligt aan de Groenmarkt en het Nutshuis aan de Riviervismarkt. Hier liepen vroeger de gekortwiekte ooievaars rond om de visresten op te eten. Zij werden later het symbool voor Den Haag.

Trivia

  • Het gebouw is te bezichtigen op Open Monumentendag.

Externe link


Monumenten in de buurt van Het Nutshuis in 's Gravenhage

Pand met voor- en achtergevel in Lodewijk XIV stijl

Riviervismarkt 4
's Gravenhage
Pand met voor- en achtergevel in Lodewijk XIV stijl met kroonlijst op gesneden consoles en versierde middenrisaliet.

Pand met voor- en achtergevel met doorbroken kroonlijst

Riviervismarkt 3
's Gravenhage
Pand met voor- en achtergevel met doorbroken kroonlijst op Lodewijk XIV consoles, ingrijpend gewijzigde pui.

Grote of St. Jacobskerk

Rond de Grote Kerk 10
's Gravenhage
Grote of St. Jacobskerk. Laat-gotische kerk, bestaande uit een zeszijdige toren, schip met dwarse zijkapellen en een hoog basilicaal koor. ..

Pand met gevel met rechte kroonlijst

Schoolstraat 15
's Gravenhage
Pand met gevel uit de tweede helft van de 18e eeuw met rechte kroonlijst.

Oorspronkelijk een pand met nr. 19, gevel met rechte kroonlijst

Westeinde 17
's Gravenhage
Oorspronkelijk een pand met nr 19, gevel van 1650 met rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Nutshuis in 's Gravenhage

Foto's (1)