Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige gemeenteapotheek in internationaal georiënteerde neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Gebouw

Prinsestraat 57
2513CB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885-86 1885 1885-86
Architect: B. Reinders Reinders, Berend B. Reinders


Beschrijving van Voormalige gemeenteapotheek in internationaal georiënteerde neo-renaissance stijl

Inleiding. Voormalige gemeenteapotheek uit 1885-1886 in internationaal georienteerde neo-renaissance op de hoek van de Prinsestraat en Molenstraat, ontworpen door de architect-directeur van Gemeentewerken B. Reinders. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit parterre en twee verdiepingen onder een met shingles gedekte mansardekap. De bakstenen gevels met tal van natuurstenen onderdelen zijn opvallend rijk geornamenteerd. Natuursteen is onder meer toegepast voor de plint, waterlijsten, hoekkettingen en geprofileerde raamomlijstingen. De gevels waarin T-vensters zijn opgenomen worden beëindigd door een fors hoofdgestel met klossen en tandlijst. Op de begane grond zijn rondboogvensters, de 1e verdieping heeft flauw getoogde kozijnen en op de 2e verdieping een rechte beëindiging. De gevel aan de Prinsestraat is zes vensterassen breed, de gevel aan de Molenstraat telt vier vensterassen. De hoek wordt geaccentueerd door een halfronde hoekpartij, voorzien van pilasters en twee balkons op gebeeldhouwde voluutconsoles en wordt bekroond door een met zink gedekt koepeldak met oeil-de-boeuf waarop een gebogen fronton. De gevel aan de Prinsestraat heeft een risalerende ingangstravee, die geaccentueerd wordt door pilasters vanaf de 1e verdieping en paarsgewijs onder de verkropte kroonlijst geplaatste consoles. In het fries is hier in natuurstenen letters de tekst "Gemeente Apotheek" aangebracht. In deze as verder een extra rijk omlijst raam boven de ingang voorzien van pilasters en schild met Haags wapen en rijk gesneden houten neo-renaissance deuren in de ingang. De gevel aan de Molenstraat heeft een identieke risalerende ingangstravee als die van de Prinsestraat. Waardering. Pand van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van een op een internationaal georienteerde neo-renaissancestijl vormgegeven gemeenteapotheek. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens waardevol vanwege de stedebouwkundig markante situering op de hoek van de Molenstraat en Prinsestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459775
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige gemeenteapotheek in internationaal georiënteerde neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Voormalig bedrijfspand van de Coöperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp

Molenstraat 52
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig bedrijfspand van de Cooperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp uit 1894 in rijke neo-renaissance naar ontwerp van de arc..

Pand voorzien van gevel met fraaie deuromlijsting

Juffrouw Idastraat 15
's Gravenhage
PAND met gevel van omstreeks 1800 met fraaie deuromlijsting.

Pand met gevel ter breedte van acht traveeën, fraaie deuromlijsting

Juffrouw Idastraat 13
's Gravenhage
PAND met gevel ter breedte van 8 traveeën uit het begin van de 19e eeuw, fraaie deuromlijsting.

Pand met verdieping en getoogde vensters, waarin zesruitsschuiframen

Juffrouw Idastraat 2
's Gravenhage
PAND uit het midden der 19e eeuw met verdieping en getoogde vensters, waarin zesruitsschuiframen. Rechts een 18e-eeuwse vleugel met getoogd..

Pand voorzien van gevel met kroonlijst op gesneden consoles

Juffrouw Idastraat 11
's Gravenhage
PAND met laat 18e-eeuwse gevel met kroonlijst op gesneden consoles.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)