Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig bankiershuis in Art Nouveau in 's Gravenhage

Woonhuis

Plein 20
2511CS 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900 1900 1900
Architect: L. Simons Simons, Lodewijk L. Simons


Beschrijving van Voormalig bankiershuis in Art Nouveau

Inleiding. Voormalig bankiershuis uit 1900 in Art Nouveau, gebouwd naar ontwerp van de architect L. Simons voor de joodse bankiersfirma H. Edersheim. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit souterrain en drie bouwlagen onder een met shingles gedekt zadeldak evenwijdig aan de rooilijn aan de voorzijde en hierachter een plat dak. De vijf vensterassen brede met natuursteen beklede gevel is rijk gebeeldhouwd in een door de architect vrij geinterpreteerde Art Nouveau waarin tevens neo-gotische motieven zijn verwerkt. Het linker gedeelte van de gevel bestaande uit drie traveeën, is iets hoger opgetrokken en wordt afgesloten door een natuurstenen balustrade tussen gebeeldhouwde penanten; het rechter gedeelte is als risaliet behandeld en heeft een dakkapel met bewerkte natuurstenen omlijsting. Voor de vensters van de eerste verdieping van de risaliet een balkon op gebeeldhouwde consoles en natuurstenen balustrade, voorzien van drie versierde penanten. De houten voordeur is bekleed met decoratief koperbeslag. Deze is bereikbaar via een hardstenen bordestrap. In de gevel houten schuifvensters, op de beletage voorzien van bovenlichten met kleine roedeverdeling. Het interieur met onder meer houten lambrizeringen, paneeldeuren en stucplafonds is vrijwel ongeschonden in de oorspronkelijke toestand bewaard gebleven. Waardering. Pand van architectuurhistorisch belang als zeldzaam en waardevol voorbeeld van een door L. Simons vrij geinterpreteerde rijke Art Nouveau. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459773
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig bankiershuis in Art Nouveau in 's Gravenhage

Uitwendig nog vrijwel ongeschonden pand - in Lodewijk XVI stijl versierde middenpartij

Herenstraat 4
's Gravenhage
Uitwendig nog vrijwel ongeschonden PAND uit de tweede helft van de 18e eeuw - in Lodewijk XVI stijl versierde middenpartij.

Logement van Amsterdam

Plein 23
's Gravenhage
Ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1737-1741 gebouwd als logement der afgevaardigden van Amsterdam, natuurstenen voorgevel, bakstenen ach..

Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte

Plein 24
's Gravenhage
Fors, 12 traveeën breed bouwwerk van twee verdiepingen op een laag basement, geblokte pilaster tussen de vensters en om de ingangstravee - ..

Standbeeld Willem van Oranje

Plein z.n.
's Gravenhage
Standbeeld van Prins Willem I te voet uit 1848 door L. Royer, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Pand met gevel in Lodewijk XIV-stijl met versierde middenpartij

Lange Houtstraat 7
's Gravenhage
PAND met gevel in Lodewijk XIV-stijl met versierde middenpartij, dat zijn monumentale waarde uitsluitend ontleent aan het uit de 18e eeuw da..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)