Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig woonhuis in neo-gotische stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Plaats 33
2513AD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1874 1874 1874
Architect: P.F.W. Mouton Mouton, P. P.F.W. Mouton


Beschrijving van Voormalig woonhuis in neo-gotische stijl

Inleiding. Voormalig woonhuis in neo-gotiek uit 1874 ontworpen door P.F.W. Mouton. Het ontwerp in neo-gotische stijl is vanwege het aangrenzende monument (de Gevangenpoort) mede door bemoeienis van het in 1874 ingestelde College van Rijksadviseurs voor de Monumenten van Geschiedenis en Kunst, waarin P.J.H. Cuypers en Victor de Stuers een voorname inbreng hadden, tot stand gekomen. Omschrijving. Pand op onregelmatige plattegrond bestaande uit parterre en twee verdiepingen onder een met pannen gedekt zadeldak met de nok loodrecht op de rooilijn, twee vensterassen breed en een links tegen de voorgevel aangebouwde ronde traptoren. De bakstenen puntgevel heeft in de verdiepingen vensters met natuurstenen kruiskozijnen en hoekblokken. Op de begane grond is de oorspronkelijke woonhuispui vervangen door een winkelpui met segmentvormige beƫindiging. De verdiepingen worden door natuurstenen waterlijsten gescheiden. De met gemetseld vlechtwerk en banden versierde geveltop vertoont een driepasboog waarbinnen een zoldervenster met kruiskozijn en zolderluik. De ronde bakstenen traptoren heeft smalle spitsboogvensters met glas-in-lood. De ingang op de begane grond is gevat in een hardstenen omlijsting. De toren wordt gedekt door een conische spits met koperen dekking. Waardering. Pand van cultuurhistorische waarde wegens zijn betekenis voor de geschiedenis van de monumentenzorg in Nederland als vroeg voorbeeld van aan een aangrenzend monument (de Gevangenpoort) aangepaste architectuur. Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van neo-gotische woonhuisarchitectuur. Een toegevoegde waarde is de markante stedebouwkundige situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459772
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig woonhuis in neo-gotische stijl in 's Gravenhage

Gevangenpoort

Buitenhof 33
's Gravenhage
GEVANGENPOORT 14e-eeuws poortgebouw, aangebouwde gevangenis uit de 15e eeuw met overwelfde kelders, 17e eeuws.

Pand met gevel in Lodewijk XIV-stijl

Plaats 25
's Gravenhage
Pand met Lodewijk XIV gevel met versierde middentravee, onderpui gemoderniseerd.

Hoog pand met koetspoort van eenvoudige doch harmonische architectuur

Buitenhof 34
's Gravenhage
In de 19e eeuw gewijzigd 18e-eeuwse HOOG PAND MET KOETSPOORT van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Standbeeld Johan de Witt

Plaats z.n.
's Gravenhage
Standbeeld van Johan de Witt uit 1918 door F.E. Jelsema, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Sober pand van eenvoudige doch harmonische architectuur

Buitenhof 36
's Gravenhage
Sober PAND uit de 19e eeuw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig woonhuis in neo-gotische stijl in 's Gravenhage

Foto's (1)