Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in Art Nouveau in 's Gravenhage

Woonhuis

Plaats 20
2513AE 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1905 1905 1905
Architect: L. Simons Simons, Lodewijk L. Simons


Beschrijving van Winkel-woonhuis in Art Nouveau

Inleiding. Winkel-woonhuis in Art Nouveau uit 1905 gebouwd in opdracht van de kunsthandel Goupil. Het pand, dat is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing, is ontworpen door de architect L. Simons. De naam van de architect en het jaartal 1905 zijn aan de onderzijde van de rechter penant van de voorgevel ingehakt. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit parterre en twee verdiepingen onder een met leien gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de rooilijn langs de voorzijde. De rijke met natuursteen beklede voorgevel is vier vensterassen breed en wordt bekroond door een forse, eveneens in natuursteen uitgevoerde open balustrade. De rechteras bevat de enigszins uitstekende ingangspartij met balustrade boven de eerste verdieping. Rondom de vensters en in het fries bevinden zich rijke Art Nouveau decoraties met naturalistische bladmotieven. Op de verdiepingen zijn houten schuifvensters. De brede houten pui in het portiek van de ingangstravee bezit bovenlichten met kleine roedeverdeling. De houten paneeldeur rechts in deze ingangspui heeft gietijzeren sierroosters. Winkelpui met gepolijste, granieten zuilen waartussen de etalagevensters met bovenlichten voorzien van een kleine roedenverdeling. Boven de pui is een later toegevoegd tegeltableau met het opschrift "H. van Dooren & Cie" en drie wapenschilden van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In het interieur zijn onderdelen uit de bouwtijd bewaard gebleven; ondermeer plafondbalken met bewerkte sleutelstukken op de begane grond. Waardering. Winkel-woonhuis van architectuurhistorisch belang als waardevol en zeldzaam voorbeeld van Art Nouveau. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459771
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in Art Nouveau in 's Gravenhage

Pand met gevel in Lodewijk XIV-stijl

Plaats 24
's Gravenhage
Pand met Lodewijk XIV gevel met kroonlijst op gesneden consoles, onderpui gemoderniseerd.

Winkelpand in de stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Kneuterdijk 2
's Gravenhage
Inleiding. Winkelpand op de hoek van de Kneuterdijk en de Plaats in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung", gebouwd in 1908 naar on..

Fors pand met goede verhoudingen met natuursteen poortje

Hartogstraat 7
's Gravenhage
FORS PAND met goede verhoudingen met natuursteen poortje uit het begin van de 17e eeuw.

Pand met eenvoudige, doch zeer verzorgde gevel

Hartogstraat 9
's Gravenhage
PAND met eenvoudige, doch zeer verzorgde gevel uit pl.m. 1680 met middenrisaliet.

Voormalig logement van de Vijf Steden, tegenwoordig kantoor Raad van State

Kneuterdijk 22
's Gravenhage
In het laatste kwart van de 17e eeuw opgetrokken als HUIS van de heren Van Wassenaar, diende van 1748-1795 als hotel van de afgevaardigden v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)