Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Papestraat 28
2513AW 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1898 1898 1898
Architect: J.W. Bosboom Bosboom, Jan J.W. Bosboom


Beschrijving van Winkel-woonhuis in neo-renaissance stijl

Inleiding. Winkel-woonhuis in neo-renaissance stijl uit 1898 gebouwd in opdracht van de horlogemaker en opticien L. Loos. Het pand, dat is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing, is ontworpen door de architect J.W. Bosboom. Voor het huis onder de straat bevindt zich een kelder uit 1658 met kruisgewelf, dat bij de voorganger van het huidige pand heeft behoord. Omschrijving. Smal pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit kelder, parterre en twee verdiepingen onder een kap, een vensteras breed. De signering van de architect bevindt zich op de winkelpui, linksonder naast de ingang. De voorgevel is in hoofdzaak opgebouwd uit hout en glas en vertoont een bijzonder karakteristieke stijl, die ook wel omschreven wordt met het begrip "meubelmakers neo-renaissance". De rijk gesneden houten winkelpui op hardstenen sokkel met kelderluiken heeft een versiering met balusterzuiltjes en consoles en in het bovenlicht glas-in-lood in Art Nouveau. Hierboven een hoofdgestel met kroonlijst op gebeeldhouwde consoles aan weerskanten. De verdiepingvensters hebben driedelige kozijnen, in de eerste verdieping met balusterzuiltjes. Tussen de verdiepingen vakwerk met bakstenen vullingen, waarin het jaartal 1898 is opgenomen. Boven de door consoles gedragen kroonlijst een chaletvormige dakkapel waarvan het overstekende dak gedragen wordt door balusterzuiltjes. Het houtwerk is in de oorspronkelijke rode kleur geschilderd. Een aantal interieurafwerkingen uit de bouwtijd, waaronder lambrizeringen zijn bewaard gebleven. Het winkelinterieur is gemoderniseerd. Waardering. Winkel-woonhuis van architectuurhistorisch belang als waardevol en zeldzaam voorbeeld van neo-renaissance, dat door de toepassing van rijk houtsnijwerk ook wel wordt aangeduid met het begrip "meubelmakers neo-renaissance". Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van J.W. Bosboom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459770
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

In oorsprong twee panden, samengetrokken achter een lijstgevel ter breedte van vier vensterassen

Oude Molstraat 20
's Gravenhage
In oorsprong twee panden, samengetrokken achter een lijstgevel van midden 19e eeuws karakter ter breedte van vier vensterassen. Twee verdiep..

Pand met gevel in Lodewijk XIV stijl met kroonlijst op gesneden consoles

Nobelstraat 1A
's Gravenhage
PAND met gevel in Lodewijk XIV stijl met kroonlijst op gesneden consoles - inwendig restant van een Rooms-Katholieke schuilkerk.

Pand met gepleisterde gevel onder rechte houten kroonlijst

Oude Molstraat 22
's Gravenhage
PAND met gepleisterde gevel onder rechte houten kroonlijst. Parterre voorzien van houten winkelpui, drie verdiepingen met schuifvensters in ..

Pand met gepleisterde gevel onder rechte houten kroonlijst, met t-vensters en lage 6-ruitsschuifvensters meervoudige omlijstingen, in twee verdiepinge ..

Oude Molstraat 24
's Gravenhage
Pand met gepleisterde gevel onder rechte houten kroonlijst, 18e eeuws karakter, met t-vensters en lage 6-ruitsschuifvensters meervoudige oml..

Oude Mannenhuis

Oude Molstraat 23
's Gravenhage
Pand met baksteen gevel van plm 1775 - verzorgde deuromlijsting en natuurstenen opschrifttafel. Inwendig: regentenkamer in Lodewijk XVI uitv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel-woonhuis in neo-renaissance stijl in 's Gravenhage

Foto's (2)