Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in late eclectische stijl op L-vormige plattegrond met ijzeren tuinhek in 's Gravenhage

Woonhuis

Paleisstraat 10
2514JA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1888 1888 1888
Architect: B.P. Schippers Schippers, B. B.P. Schippers


Beschrijving van Vrijstaande villa in late eclectische stijl op L-vormige plattegrond met ijzeren tuinhek

Inleiding. Vrijstaande villa in late eclectische stijl uit 1888 op L-vormige plattegrond ontworpen door de architect B.P. Schippers. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met de straat. Het is een van een groep villa's aan de gebogen Paleisstraat, die werd aangelegd nadat de gemeente van Koning Willem III de koninklijke bezittingen achter het paleis aan de Kneuterdijk had overgenomen. Omschrijving. Villa, thans in gebruik als ambassade, bestaande uit souterrain, beletage en hoge verdieping onder een met shingles gedekte mansardekap. In de hoek een door een ijzeren sierhek bekroonde ronde toren, waarin de ingangspartij. Boven de kroonlijst bezit de toren een attiekverdieping waarin onder meer gepleisterde blindnissen. De torenvensters zijn voorzien van gebogen glas. De bakstenen lijstgevels zijn versierd met gepleisterde en natuurstenen sierelementen. Deur- en vensteromlijstingen met oreilles, omgeven door geblokte versiering. De hoeken worden gemarkeerd door hoekkettingen van natuursteen. Cordonlijst en geprofileerde waterlijst tussen beletage en verdieping. Het souterrain heeft een gebosseerde bekleding in hardsteen. De gebogen houten voordeur met snijwerk en siertralies in de toren is bereikbaar door middel van een hardstenen bordestrap. De kroonlijst wordt gedragen door eenvoudige consoles, waartussen ronde versieringen. In de mansardekap een authentieke dakkapel. Tegen de sobere bakstenen achtergevel is een houten serre met rijk snijwerk. Vrijwel alle vensters zijn T-vensters in houten kozijnen. Het ijzeren tuinhek met versierde spijlen komt voor in de productencatalogi van de firma's L.I. Enthoven & Co. en De Prins van Oranje. Waardering. Villa met sierhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk gebied. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van late eclectische architectuur met opvallende toren. Tevens van waarde als onderdeel van een harmonisch en karakteristiek ensemble villa's uit het einde van de vorige eeuw aan de Paleisstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459769
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in late eclectische stijl op L-vormige plattegrond met ijzeren tuinhek in 's Gravenhage

Paleiskerk

Paleisstraat 8
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande eenbeukige kerk in neo-romaanse stijl uit 1885- 1886 ontworpen door de architect K. Stoffels voor de Doopsgezinde ge..

Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl met ijzeren tuinhek

Paleisstraat 6
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl uit circa 1890 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing..

Bouwblok op rechthoekige plattegrond bestaande uit twee voormalige herenhuizen in eclectische stijl

Oranjestraat 4
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok uit circa 1875 op rechthoekige plattegrond bestaande uit twee voormalige herenhuizen op de hoek van de Amaliastraat en..

Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Oranjestraat 6
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond uit circa 1875 in eclectische stijl ontworpen door de architect J.J. Delia als ..

Vrijstaande villa in eclectische stijl met sierhek

Paleisstraat 4
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in eclectische stijl uit circa 1883 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in late eclectische stijl op L-vormige plattegrond met ijzeren tuinhek in 's Gravenhage

Foto's (3)