Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl met ijzeren tuinhek in 's Gravenhage

Woonhuis

Paleisstraat 6
2514JA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl met ijzeren tuinhek

Inleiding. Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl uit circa 1890 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met de straat. Het is een van een groep villa's aan de gebogen Paleisstraat, die werd aangelegd nadat de gemeente van Koning Willem III de koninklijke bezittingen achter het paleis aan de Kneuterdijk had overgenomen. Omschrijving. Villa bestaande uit drie bouwlagen met een door leien gedekt, omlopend schilddak, vier vensterassen breed. Aan de voorzijde een brede houten dakkapel met drielichtvenster uit de bouwtijd. De met natuurstenen banden verlevendigde bakstenen voorgevel heeft vensters met geprofileerde ontlastingsbogen en decoratief metselwerk in de boogtrommels. De brede linker vensteras wordt bekroond door een trapgevel. Deurpartij in hardsteen met flankerende kolonnetten. Authentieke deur met siertraliewerk. In de voorgevel sierankers en op de beletage tegen de linker vensteras een houten erker op gemetselde consoles met hardstenen profielen. Hierboven een venster met geprofileerde driepasboog. Onder de gootlijst consoles en een boogfries. Tegen het afgeschuinde deel van de rechter- zijgevel een driezijdige erker op houten pijlers met korbelen. De vensters in de erker bezitten Art Nouveau glas-in-lood. In deze gevel voorts vensters met glas-in-lood ter hoogte van het trappenhuis. De sobere bakstenen achtergevel op verspringende rooilijn heeft houten vensters van verschillend formaat. Op de scheiding van tuin en straat een ijzeren tuinhek met versierde spijlen. Waardering. Villa met sierhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk gebied. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van neo-renaissance architectuur. Tevens van waarde als onderdeel van een harmonisch en karakteristiek ensemble villa's uit het einde van de vorige eeuw aan de Paleisstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459768
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl met ijzeren tuinhek in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in eclectische stijl met sierhek

Paleisstraat 4
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in eclectische stijl uit circa 1883 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met..

Paleiskerk

Paleisstraat 8
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande eenbeukige kerk in neo-romaanse stijl uit 1885- 1886 ontworpen door de architect K. Stoffels voor de Doopsgezinde ge..

Vrijstaande villa in late eclectische stijl op L-vormige plattegrond met ijzeren tuinhek

Paleisstraat 10
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in late eclectische stijl uit 1888 op L-vormige plattegrond ontworpen door de architect B.P. Schippers. Een i..

Mercurius

Noordeinde 43
's Gravenhage
Inleiding. Kantoorgebouw Mercurius uit 1901-1902 op rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van de "Maatschappij tot Exploitatie van ..

Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Paleisstraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1883 in eclectische stijl ontworpen door de aannemer-architecten Van Lith e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)