Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in eclectische stijl met sierhek in 's Gravenhage

Woonhuis

Paleisstraat 4
2514JA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1883


Beschrijving van Vrijstaande villa in eclectische stijl met sierhek

Inleiding. Vrijstaande villa in eclectische stijl uit circa 1883 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met de straat. Het is een van een groep villa's aan de gebogen Paleisstraat, die werd aangelegd nadat de gemeente van Koning Willem III de koninklijke bezittingen achter het paleis aan de Kneuterdijk had overgenomen. NB. De in schoon metselwerk opgetrokken aanbouw op de hoek van de achtergevel en linker zijgevel valt buiten de bescherming. Omschrijving. Villa, thans in gebruik als ambassade, bestaande uit gedrukte begane grond en twee hoge verdiepingen onder een met zink gedekte mansardekap. De gepleisterde voor- en linker-zijgevel bezitten geblokte hoeklisenen en cordonlijsten; de lage parterre heeft een gebosseerde bepleistering. De voorgevel is asymmetrisch van opbouw; links een vooruitspringende hoekpartij van twee vensterassen met hoger opgetrokken kroonlijst gedragen door eclectische consoles; op de rechterhoek een risaliet. De vrijstaande linker-zijgevel heeft eveneens een vooruitspringende hoekpartij, alsmede een houten serre uitbouw met rijk gesneden houten omlijsting onder de geprofileerde gootlijst. De meeste vensters bezitten getoogde en geblokte omlijstingen met sluitstenen. De bovenvensters in de hoekpartij worden overdekt door een breed, segmentvormig fronton. In de kap rijke eclectische dakkapellen en oeil-de boeufs in zinken omlijsting. De gepleisterde rechter zijgevel is zeer sober en vrijwel blind. De gepleisterde achtergevel op verspringende rooilijn is eveneens sober uitgevoerd met houten vensters van verschillend formaat. Gietijzeren tuinhek op gemetselde voet links van de voorgevel met versierde spijlen en bekronende denneappelornamenten. Dit hekwerk komt voor in de productencatalogi van de firma's L.I. Enthoven & Co. en De Prins van Oranje. Waardering Villa met sierhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk gebied. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Tevens van waarde als onderdeel van een harmonisch en karakteristiek ensemble villa's uit het einde van de vorige eeuw aan de Paleisstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459767
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in eclectische stijl met sierhek in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl met ijzeren tuinhek

Paleisstraat 6
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in neo-renaissance stijl uit circa 1890 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing..

Paleiskerk

Paleisstraat 8
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande eenbeukige kerk in neo-romaanse stijl uit 1885- 1886 ontworpen door de architect K. Stoffels voor de Doopsgezinde ge..

Mercurius

Noordeinde 43
's Gravenhage
Inleiding. Kantoorgebouw Mercurius uit 1901-1902 op rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van de "Maatschappij tot Exploitatie van ..

Vrijstaande villa in late eclectische stijl op L-vormige plattegrond met ijzeren tuinhek

Paleisstraat 10
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa in late eclectische stijl uit 1888 op L-vormige plattegrond ontworpen door de architect B.P. Schippers. Een i..

Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Paleisstraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1883 in eclectische stijl ontworpen door de aannemer-architecten Van Lith e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in eclectische stijl met sierhek in 's Gravenhage

Foto's (1)