Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marishuis in 's Gravenhage

Gebouw

Noordeinde 96 A
2514GM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1916 1916 1916
Architect: J. Duynstee Duynstee, Jos J. Duynstee


Beschrijving van Marishuis

Inleiding. Winkelpand genaamd het Marishuis met bijbehorende ateliers uit 1916 in de stijl van de "Um-1800 Bewegung" ontworpen door de architect J. Duynstee. De voorgevel is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit kelder en drie bouwlagen. Hoewel het pand van oorsprong 17e eeuws is, werd het in 1916 dermate ingrijpend verbouwd dat van de oude structuur vrijwel niets meer is bewaard gebleven. De met natuursteen beklede voorgevel bezit ornamentiek in de stijl van de "Um-1800 Bewegung". De gevel heeft een tympaanvormige beƫindiging en bezit een houten erkeruitbouw tegen de 1e verdieping. De meerhoekige bovenlichten van de balkondeuren op de 2e verdieping en de eveneens meerhoekige vensters zijn voorzien van glas-in-lood. De authentieke winkelpui heeft bovenlichten met kleine roedenverdeling. De natuurstenen pilasters aan weerszijden bezitten een gestileerd medaillon, omgeven door een gestileerde guirlande. Daarboven een fors reliƫf in natuursteen van een pelikaan. In de penant is de signering van de architect aangebracht. Een kwartrond gebogen etalageraam vormt de overgang van winkel naar de ingang in het portiek. De rechterzijde van het portiek is bekleed met geglazuurde tegels. Het eveneens door J. Duynstee ontworpen winkelinterieur, geinspireerd op de Lodewijk XVI-stijl is deels bewaard gebleven. De oorspronkelijk in het pand gevestigde kunsthandel D. Sala en Zonen, verkocht veel werk van de Haagse School schilders de gebroeders Jacob, Matthijs en Willem Maris. In 1944 werden in opdracht van deze kunsthandel drie natuurstenen portretrelief van de gebroeders Maris in de voorgevel aangebracht. De reliefs zijn vervaardigd door J. Altorf. Waardering. Pand van cultuurhistorisch belang vanwege de hieraan verbonden herinnering aan de Haagse School schilders Jacob, Matthijs en Willem Maris. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een winkel met bijbehorende ateliers in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung". Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459760
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marishuis in 's Gravenhage

Severiehofje

Noordeinde 104
's Gravenhage
Severiehofje, op binnenterrein gelegen reeks van negen spiegelbeeldig aan elkaar geschakelde woningen, met verdieping onder langgerekt, met ..

Pand met gevel met kroonlijst op Lodewijk XIV consoles

Noordeinde 88
's Gravenhage
PAND met gevel met kroonlijst op Lodewijk XIV consoles.

Pand met gevel met kroonlijst op Lodewijk XIV consoles

Noordeinde 86
's Gravenhage
Pand met gevel met kroonlijst op Lodewijk XIV consoles.

Severiehofje

Noordeinde 106
's Gravenhage
Severiehofje, op binnenterrein gelegen reeks van negen spiegelbeeldig aan elkaar geschakelde woningen, met verdieping onder langgerekt, met ..

Mercurius

Noordeinde 43
's Gravenhage
Inleiding. Kantoorgebouw Mercurius uit 1901-1902 op rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van de "Maatschappij tot Exploitatie van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)