Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Rijnstroom in 's Gravenhage

Gebouw

Noordeinde 64 A
2514GK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1921-23 1921 1921-23
Architect: A.D.N. van Gendt Gendt, van, Adolf A.D.N. van Gendt


Beschrijving van De Rijnstroom

Inleiding. Kantoorgebouw met winkel uit 1921-1923, genaamd de Rijnstroom, ontworpen door A.D.N. van Gendt in een expressionistisch getinte variant van de 'Um 1800-beweging. De voorgevel is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. N.B. Tot het kadastrale perceel behoort een laat 19e eeuws achterhuis, door een lage vleugel met het voorhuis verbonden. Het achterhuis en de verbindingsvleugel zijn niet in de bescherming opgenomen. Omschrijving. Kantoor met winkel op rechthoekige plattegrond bestaande uit een parterre en twee verdiepingen onder een met leien gedekte mansardekap. De vijf vensterassen brede voorgevel is bekleed met zandsteen en bevat talrijke decoratieve elementen. Het plastische element is vooral toegepast in de licht risalerende rechter (ingangs)travee, die over de verdiepingen erkerachtig is behandeld en lobvormig wordt bekroond. Boven het balkon van de derde bouwlaag is tegen de risaliet een smeedijzeren vlaggestokhouder. De gootlijst vertoont expressionistische motieven in natuursteen. Tussen de twaalfruits-schuifvensters van de verdiepingen vier geometrisch versierde tableaux. De winkelpui is in brons omlijst met aangepaste ornamentiek. Dat geldt eveneens voor de entree in de rechteras met de met brons beklede deuren. Interieur: hal en gang met oorspronkelijk tegelwerk; trap met houten balusters en trappaal uit de bouwtijd. Waardering. Pand van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een kantoorpand in deel historiserende, deels expressionistisch uitgevoerde "Um 1800"-trant. Bijzonder is het materiaalgebruik van brons voor de winkelpui en hoofdingang. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van A.D.N. van Gendt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459759
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Rijnstroom
Den Haag - Noordeinde 64 en 64A.JPG
Locatie Noordeinde 64, Den Haag
Oorspr. functie Winkel/kantoor
Start bouw 1921
Bouw gereed 1923
Bouwstijl Um 1800
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 459759
Architect A.D.N. van Gendt
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Rijnstroom is een rijksmonument aan het Noordeinde in Den Haag.

Achtergrond

P.G.C. Hajenius (1806-1889), oprichter van het sigarenmerk Hajenius, startte zijn bedrijf in 1826 in hotel De Rijnstroom aan Warmoesstraat in Amsterdam.[1] In opdracht van het bedrijf werden in Amsterdam twee panden met deze naam gebouwd; op de hoek van de Dam en de Beurssteeg (1868-1869, afgebroken in 1914), naar een ontwerp van H.J. van den Brink, en aan het Rokin (1914) naar een ontwerp van de broers J.G. van Gendt en A.D.N. van Gendt.

Postbus 51

De laatstgenoemde ontwierp in 1921 het kantoorgebouw met winkel aan het Noordeinde in Den Haag, in een expressionistische variant van de Um 1800-stijl. Ook dit gebouw kreeg de naam De Rijnstroom. Van 1987 tot 1997 was in het pand de winkel van Postbus 51 gevestigd.

Beschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Op de begane grond is ruimte voor een winkel, waarvan de pui is omlijst met bronzen ornamenten. Oorspronkelijk stond in het vlak boven de winkel over de hele breedte "P.G.C. Hajenius".[2] Boven de winkel zijn twee verdiepingen die als kantoor werden gebruikt, onder een mansardedak gedekt met leisteen. De met okergele natuursteen beklede voorgevel is vijf vensterassen breed en met geometrische, gebeeldhouwde motieven gedecoreerd. De risalerende rechtertravee bevat de entree naar de bovenverdiepingen en erkerachtige raampartijen, boven de deur is in reliëf de naam De Rijnstroom aangebracht.

Monumentenstatus

Het pand werd in 1993 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister, onder meer vanwege het "architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een kantoorpand in deel historiserende, deels expressionistisch uitgevoerde "Um 1800"-trant."[3] Een laat-19e-eeuws achterhuis, dat door een vleugel met het voorhuis is verbonden, valt niet onder de bescherming.

Zie ook


Monumenten in de buurt van De Rijnstroom in 's Gravenhage

Pand met brede bakstenen gevel met versierde ingangspartij en kuifstuk. Trap en interieurs in Lodewijk XV en Empire-stijl

Noordeinde 66
's Gravenhage
Pand met brede bakstenen gevel uit 1757 met versierde ingangspartij en kuifstuk. Trap en interieurs in Lodewijk XV en Empire stijl

Ruiterstandbeeld Willem van Oranje

Noordeinde 68
's Gravenhage
Standbeeld van Prins Willem I te paard uit 1845 door E. van Nieuwerkerke, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waar..

Paleis Noordeinde

Noordeinde 68
's Gravenhage
Koninklijk paleis. In opdracht van Frederik Hendrik in 1640 gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post. Na 1814 naar achteren uitgebreid, ..

Waalse kerk

Noordeinde 23A
's Gravenhage
Waalse Kerk. Bakstenen zaalkerk van 1807 met dakruiter en drie ingangsportalen - eiken preekstoel van 1645. Orgel met twee klavieren en vrij..

Pand met gevel met kroonlijst op gesneden maskerconsoles en versierde ingangspartij

Molenstraat 14
's Gravenhage
Pand met 18e eeuwse gevel met kroonlijst op gesneden maskerconsoles en versierde ingangspartij.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)