Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toonzaal in overgangsarchitectuur met gebruik van eclectische vormen gebouwd in 's Gravenhage

Woonhuis

Noordeinde 12
2514GH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1902-03 1902 1902-03
Architect: Z. Hoek Hoek, Z. Z. Hoek


Beschrijving van Toonzaal in overgangsarchitectuur met gebruik van eclectische vormen gebouwd

Inleiding. Toonzaal uit 1902-1903 in overgangsarchitectuur met gebruik van eclectische vormen gebouwd in opdracht van een fietsenhandelaar door de architect Z. Hoek. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit drie bouwlagen onder kap. De toonzaal bestond van oorsprong uit een ongedeelde ruimte met gaanderijen over twee verdiepingen. De voorgevel is opgebouwd uit ijzer en glas. Door de toepassing van een glasgevel en ijzeren draagconstructie wordt hier gebroken met de conventionele opvattingen over gevelarchitectuur. De glazen façade heeft een grote rondboog over twee verdiepingen, waarin balustervormige houten ondersteuningen en ijzeren horizontale puibalken. Boven de grote rondboog is een reeks van smalle, getoogde vensters over de gehele gevelbreedte. Opvallend is het schuin geplaatste fries van de kroonlijst. Voor het uiterlijk is gebruik gemaakt van de classicistische vormentaal met figuratieve schilderingen in de frontonvormige gevelbekroning betrekking hebbend op het fietsenmakersvak en "schilderingen" in het onderliggende fries met klassiek-Griekse figuren. De smalle eindpenanten van de gevel eindigen als consoles met een mannenkop. Op de begane grond is de entree verdiept gelegen, met aan weerszijde van het portiek etalagekasten met bewerkte ijzeren zuiltjes op hardstenen basement. De houten deur in het portiek met bovenlicht is uit de bouwtijd. Waardering. Pand van architectuurhistorische en typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een voormalige toonzaal met een façade opgebouwd uit glas en ijzer. Detaillering en materiaalgebruik van de façade zijn gaaf. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architect Z. Hoek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459756
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toonzaal in overgangsarchitectuur met gebruik van eclectische vormen gebouwd in 's Gravenhage

Winkelpand met gevel en interieur in art-nouveau-stijl

Noordeinde 42B
's Gravenhage
Winkelpand met gevel en interieur in art-nouveau stijl, gebouwd in 1903 door architect L.A.H. de Wolf.

Pand met gevel met kroonlijst op gesneden maskerconsoles en versierde ingangspartij

Molenstraat 14
's Gravenhage
Pand met 18e eeuwse gevel met kroonlijst op gesneden maskerconsoles en versierde ingangspartij.

Fors pand met goede verhoudingen met natuursteen poortje

Hartogstraat 7
's Gravenhage
FORS PAND met goede verhoudingen met natuursteen poortje uit het begin van de 17e eeuw.

Waalse kerk

Noordeinde 23A
's Gravenhage
Waalse Kerk. Bakstenen zaalkerk van 1807 met dakruiter en drie ingangsportalen - eiken preekstoel van 1645. Orgel met twee klavieren en vrij..

Winkel-woonhuis in Art Nouveau

Plaats 20
's Gravenhage
Inleiding. Winkel-woonhuis in Art Nouveau uit 1905 gebouwd in opdracht van de kunsthandel Goupil. Het pand, dat is opgenomen in de straatw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toonzaal in overgangsarchitectuur met gebruik van eclectische vormen gebouwd in 's Gravenhage

Foto's (4)