Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theater Pepijn/Filmhuis in 's Gravenhage

Nijverheid Industrie

Nieuwe Schoolstraat 23
2514HT 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1898 1898 1898


Beschrijving van Theater Pepijn/Filmhuis

Inleiding. Voormalig bedrijfspand uit 1898 in sobere neo-gotische vormgeving, gebouwd als smederij en pakhuis in opdracht van de meestersmid Egbertus Beekman door de architect J.W. Bosboom. Het is gelijktijdig gebouwd met het als winkelpand annex showroom ontworpen pand Denneweg 56 van dezelfde architect, waarmee het in directe verbinding staat. De voorgevel is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Een ingrijpende restauratie en aanpassing van het interieur ten behoeve van het op de 1e verdieping gevestigde Filmhuis en het op de benedenverdieping gevestigde Theater Pepijn vond plaats in 1980 naar ontwerp van de architect S. Schamhart. NB. De moderne ijzeren buitentrap over drie bouwlagen tegen de linkeras van de voorgevel is van bescherming uitgesloten. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit vier bouwlagen en kapverdieping, twee vensterassen breed met dubbele puntgevel onder een deels met pannen en deels met zink gedekte, samengestelde kap. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk. De boven de belendende percelen vrij gesitueerde zijgevels zijn blind. De twee vensterassen van de dubbele puntgevel aan de voorzijde bevatten op de begane grond getoogde inrijpoorten met geblokte bogen van rode baksteen en daarboven een reeks hijsluiken, gevat in hoge nissen met driepasbogen van rode baksteen met natuurstenen blokken. De puntgevels hebben hardstenen deklijsten. In de natuurstenen friezen boven de inrijpoorten en die van de derde bouwlaag en in de gepleisterde penant tussen de puntgevels waren oorspronkelijk reclameteksten voor de firma Beekman aangebracht. De authentieke houten inrijpoorten en dubbele hijsdeuren zijn nog aanwezig. Waardering.. Pand van cultuurhistorische en typologische waarde als belangrijk voorbeeld van bedrijfsarchitectuur uit het einde van de 19e eeuw. Het is ruimtelijk en functioneel verbonden met de voormalige winkel annex showroom Denneweg 56. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459755
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theater Pepijn/Filmhuis in 's Gravenhage

De Residentie

Denneweg 58
's Gravenhage
GEBOUW uit de 18e eeuw met kroonlijst op gesneden rococo-consoles, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Winkelpand met glasgevel in art-nouveau stijl

Denneweg 56
's Gravenhage
WINKELPAND met glasgevel in art-nouveau stijl (1898), van architect J.W. Bosboom.

Gebouw met kroonlijst op gesneden rococo-consoles

Denneweg 54
's Gravenhage
GEBOUW uit de 18e eeuw met kroonlijst op gesneden rococo-consoles van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Gebouw met kroonlijst op gesneden rococo-consoles

Denneweg 52
's Gravenhage
GEBOUW uit de 18e eeuw met kroonlijst op gesneden rococo-consoles van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Gebouw

Denneweg 50
's Gravenhage
GEBOUW uit de 18e eeuw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)