Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig bedrijfspand van de Coöperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp in 's Gravenhage

Gebouw

Molenstraat 52
2513BL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1894 1894 1894
Architect: J. van Nieukerken Nieukerken, Johannes, van J. van Nieukerken


Beschrijving van Voormalig bedrijfspand van de Coöperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp

Inleiding. Voormalig bedrijfspand van de Cooperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp uit 1894 in rijke neo-renaissance naar ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Oorspronkelijk was op de begane grond de winkel en op de verdieping de bestuurskamer. Thans is de begane grond in gebruik voor horeca en de verdieping als woonruimte. Omschrijving. Pand ter breedte van drie vensterassen, bestaande uit parterre en verdieping onder een met pannen gedekt omlopend schilddak. In een penant van de winkelpui is de naam van de architect opgenomen. De voorgevel is een uit baksteen met natuurstenen sierdelen opgetrokken rijk geornamenteerde neo-renaissance gevel, die wordt beëindigd met een open bakstenen balustrade, in het midden onderbroken door de hoger opgetrokken middentravee met trapgevel. Op de begane grond een winkelpui met hardstenen plint en in zandsteen uitgevoerde, gebeeldhouwde versieringen en reliefs, alsmede boven de puibalk het gebeeldhouwde opschrift "Cooperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp". Illustratief voor de oorspronkelijke bestemming zijn tevens de gebeeldhouwde slagersfiguurtjes omringd door slachtvee in de puibalk en de dierekoppen die als consoles voor het hoofdgestel van de winkelpui dienen. De houten etalage met bovenlichten in kleine roedeverdeling en de dubbele houten deuren van de ingang zijn authentiek. In de verdieping houten vensters met zandstenen frontons waarin gebeeldhouwde vullingen. De dubbele ramen hebben bovenlichten met kleine roedeverdeling. Onder de gootlijst is een fries met gemetselde driepasboogjes. Op de hoeken van de balustrade boven de gootlijst zijn gebeeldhouwde koeien met wapenschilden. Waardering. Pand van cultuurhistorische waarde als uiting van een cooperatief samenwerkingsverband van slagers in Den Haag aan het eind van de 19e eeuw. Tevens van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van rijke neo-renaissance; detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459754
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig bedrijfspand van de Coöperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp in 's Gravenhage

Voormalige gemeenteapotheek in internationaal georiënteerde neo-renaissance stijl

Prinsestraat 57
's Gravenhage
Inleiding. Voormalige gemeenteapotheek uit 1885-1886 in internationaal georienteerde neo-renaissance op de hoek van de Prinsestraat en Mol..

Pand voorzien van gevel met fraaie deuromlijsting

Juffrouw Idastraat 15
's Gravenhage
PAND met gevel van omstreeks 1800 met fraaie deuromlijsting.

Pand met gevel ter breedte van acht traveeën, fraaie deuromlijsting

Juffrouw Idastraat 13
's Gravenhage
PAND met gevel ter breedte van 8 traveeën uit het begin van de 19e eeuw, fraaie deuromlijsting.

Pand met verdieping en getoogde vensters, waarin zesruitsschuiframen

Juffrouw Idastraat 2
's Gravenhage
PAND uit het midden der 19e eeuw met verdieping en getoogde vensters, waarin zesruitsschuiframen. Rechts een 18e-eeuwse vleugel met getoogd..

Pand voorzien van gevel met kroonlijst op gesneden consoles

Juffrouw Idastraat 11
's Gravenhage
PAND met laat 18e-eeuwse gevel met kroonlijst op gesneden consoles.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig bedrijfspand van de Coöperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp in 's Gravenhage

Foto's (1)