Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig pakhuis aan een binnenterrein gelegen in sobere neo-renaissance, thans in gebruik als woonhuis in 's Gravenhage

Gebouw

Molenstraat 25 F
2513BH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875 1875 1875


Beschrijving van Voormalig pakhuis aan een binnenterrein gelegen in sobere neo-renaissance, thans in gebruik als woonhuis

Inleiding. Aan een binnenterrein gelegen voormalig pakhuis in sobere neo-renaissance, thans in gebruik als woonhuis, gebouwd in 1875 voor de kruidenier Leonardus Georgius Waterreus, koopman in comesetibles en thee. Sinds circa 1861 was hij gevestigd op het aangrenzende pand met erf Noordeinde 62. Het pakhuis zal bij de daar gedreven winkel in gebruik zijn geweest. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Voormalig pakhuis op rechthoekige plattegrond bestaande uit kelder, parterre, twee verdiepingen en een zolderverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk; de zijgevels zijn blind uitgevoerd. De voorgevel, een later zwart gesausde drie-assige tuitgevel, bevat brede rondboogvensters in de middenas (luiken vervangen door glasdeuren; bovenlichten met oorspronkelijke ster- en lobvormige roedeverdeling); in de zijassen kleinere vensters. De waterlijsten, dorpels en sluitstenen zijn van natuursteen. Boven de vensters is gele baksteen toegepast, evenals voor het oplopend fries in de top. De top heeft natuurstenen afdeklijsten en een smeedijzeren sierstuk. Voorts zijn er jaartal-ankers. Roosters voor de gevel bedekken de drie lichtkolken van de kelder. Tegen de linkerzijgevel is later een uitgebouwde schoorsteen opgemetseld. De achtergevel is een bakstenen tuitgevel. In de jaren zeventig en tachtig zijn de oorspronkelijke ongedeelde ruimten verbouwd tot woonruimte. Waardering. Pakhuis van cultuurhistorische en typologische waarde als belangrijk voorbeeld van 19e- eeuwse bedrijfsarchitectuur. Tevens van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een pakhuis in sobere neo-renaissance; detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459753
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig pakhuis aan een binnenterrein gelegen in sobere neo-renaissance, thans in gebruik als woonhuis in 's Gravenhage

Pand met bakstenen gevel

Molenstraat 29
's Gravenhage
Pand met bakstenen gevel uit het laatste kwart van de 18e eeuw.

Pand voorzien van gevel met hoekpoort

Molenstraat 25
's Gravenhage
Pand met midden 18e eeuwse gevel met hoekpoort.

Pand met bakstenen gevel

Molenstraat 33
's Gravenhage
Pand met bakstenen gevel in Lodewijk XIV stijl.

Winkel-woonhuis en winkelinterieur in eclectische stijl

Molenstraat 19A
's Gravenhage
Inleiding. Winkel-woonhuis van 18e-eeuwse oorsprong met 17e-eeuwse onderkeldering en winkelinterieur in eclectische stijl uit 1882. Het pa..

Pand met gevel met kroonlijst op gesneden maskerconsoles

Molenstraat 18
's Gravenhage
Pand met 18e eeuwse gevel met kroonlijst op gesneden maskerconsoles.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig pakhuis aan een binnenterrein gelegen in sobere neo-renaissance, thans in gebruik als woonhuis in 's Gravenhage

Foto's (1)