Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Daltoncollege in 's Gravenhage

Gebouw

Aronskelkweg 1
2555GA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1930-33 1930 1930-33
Architect: J.J. Brandes; D.C. van der Zwart Brandes, Co J.J. Brandes; D.C. van der Zwart


Beschrijving van Daltoncollege

Inleiding. Vrijstaand schoolgebouw met twee bijbehorende personeelswoningen, gebouwd in 1930-1933 in de Nieuwe Haagse School stijl. Het gebouw is ontworpen door J.J. Brandes en D.C. van der Zwart in 1929. Omschrijving. Schoolgebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit gele baksteen en bestaande uit een souterrain, drie bouwlagen en een plat dak. In het midden bevindt zich een dwarsgeplaatst en hoger opgetrokken bouwblok, waarin het centrale trappenhuis; aan de uiteinden wordt het gebouw geflankeerd door iets terugspringende, hogere hoekpaviljoens waarin eveneens trappenhuizen. Aan de linkerzijde is een gymnastiekzaal, tevens aula aangebouwd, omgeven door lagere gangen en kleedhokjes. De ingang en trap hiervan zijn gesitueerd aan de Hoefbladlaan. Een getoogde poort aan de voorzijde geeft toegang tot het souterrain. Aan de rechterkant van het schoolgebouw bevindt zich een lage aanbouw. De hoofdingang van het schoolgebouw is in het middenblok met het centrale trappenhuis gesitueerd en is bereikbaar door trappen aan de zijkanten. Rechts van de trappen is een stenen reliëf. Het trappenhuis wordt verlicht door uitspringende verticale glas-in-lood vensters in Art Deco. Getoogde poorten in het middenblok en in de zijpaviljoens geven toegang tot het souterrain. De lange gevels van de twee vleugels zijn horizontaal geleed door langgerekte vensterreeksen met doorlopende in beton uitgevoerde vensterbanken, midden- en bovendorpels. De ramen zijn voorzien van smalle ijzeren roeden. De vensterreeksen worden in beide vleugels twee maal onderbroken door erkervormige raampartijen over alle drie de bouwlagen. De betonnen vensterbanken en bovendorpels, en de daklijst worden begeleid door smalle banden van zwart gekleurde baksteen, een stilistisch kenmerk van architect Co Brandes. In de centrale hal op de begane grond bevindt zich een groot mozaïek van Anton H.J. Molkenboer, gesigneerd en gedateerd 1931- 1933 met als motto: "Heil de zon, bron van leven en geluk, die de ouderdom verwarmt, die de liefde ontsteekt, die den arbeid bevrucht, die de jeugd doet groeien." De klaslokalen bevinden zich aan de voorzijde; aan de achterzijde loopt langs de lokalen een gang. Bij het schoolgebouw behoren twee personeelswoningen van twee bouwlagen hoog, onder een dak, gebouwd in 1933 in dezelfde bouwstijl en met dezelfde materiaalbehandeling. Ze zijn gelegen aan de Hoefbladlaan 85 en 87. Bakstenen tuinmuren van verschillende hoogtes omringen de bebouwing. Waardering. Schoolgebouw van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de Nieuwe Haagse School stijl en als voorbeeld van geavanceerde schoolarchitectuur uit de periode tussen de beide wereldoorlogen. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf bewaard. Een toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering in de zichtas van het T-vormige Pinksterbloemplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459742
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dalton Den Haag
Daltoncollege.jpg
Algemeen
Locatie Den Haag
Opgericht 1925
Type havo, atheneum, gymnasium en tto
Denominatie Openbaar
Bevoegd gezag Stichting VO Haaglanden
Personen
Rector drs. K. van de Gevel
Docenten 80 medewerkers
Leerlingen ca. 1000
Overig
Afkorting Dalton
Website http://www.daltondenhaag.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Dalton Den Haag is een middelbare school gevestigd te Den Haag. De school is onderdeel van de stichting VO Haaglanden.

Geschiedenis

Dalton Den Haag is in 1925 opgericht als de Dalton HBS door de Gemeente 's-Gravenhage, als voortzetting van de Vijfde Gemeentelijke Hogere Burgerschool. Vanaf het eerste begin werkte de school volgens de beginselen van het Daltononderwijs, ontwikkeld door Helen Parkhurst. De eerste huisvesting was te vinden aan de Laan en later de Mient, maar vanaf 1933 is het gebouw Aronskelkweg 1 in de wijk Bohemen het hoofdgebouw van de Dalton. Dit gebouw is naar een ontwerp van de architecten Co Brandes en D.C. van der Zwart tussen 1929 en 1933 speciaal voor de Dalton gebouwd. Het gebouw wordt gekenmerkt door de opvallend ruime gangen en lokalen, maar ook de vele werknissen zijn kenmerkend.

In 1955 werd de hbs een lyceum. Toen de Mammoetwet (1968) in het onderwijs werd ingevoerd, werden de Dalton HBS voor meisjes en de Han Stijkel ULO bij het Dalton Lyceum gevoegd. De naam van de school veranderde in Dalton SG (scholengemeenschap) en in 1996 in Dalton Den Haag.[1] Tijdelijk werd het gebouw de "Han Stijkel" aan de Laan van Meerdervoort betrokken, maar vanaf 2003 concentreren alle lessen zich weer aan de Aronskelkweg.

Huisvesting

Het gebouw van Dalton Den Haag aan de Aronskelkweg in Den Haag is een typisch voorbeeld van de Nieuwe Haagse School, waarvan Co Brandes een van de voorlopers was. De smalle stalen kozijnen, de ruime indeling binnen, het gebruik van bakstenen en betonnen randen zijn allemaal kenmerken van deze stijl die sterk is beïnvloed door de architect Frank Lloyd Wright.

In de centrale hal van de school staat een mozaïek van Antoon Molkenboer (1872-1960), met de Zon als thema. Het motto van dit mozaïek luidt: Heil de zon, bron van leven en geluk, die de ouderdom verwarmt, die de liefde ontsteekt, die den arbeid bevrucht, die de jeugd doet groeien. Het mozaïek was bedoeld als onderdeel van de Nederlandse inzending voor de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Door de oorlogsdreiging is het mozaïek nooit in New York aangekomen, maar op 18 september 1940 in het schoolgebouw geplaatst.

Diversen

Bekende (oud)leerlingen:

Externe links


Monumenten in de buurt van Daltoncollege in 's Gravenhage

Tenrande

Duinlaan 153
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd Tenrande en gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van ..

Vrijstaande villa

Noordwijkselaan 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Du..

Duinvliet

Duinlaan 151
's Gravenhage
Inleiding Rechterhelft van dubbele vrijstaande villa genaamd Duinvoet uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd i..

Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa in cottagestijl

Duinlaan 149
's Gravenhage
Inleiding Linkerhelft van dubbele vrijstaande villa uit 1920-1923, behorend tot het villapark Meer en Bosch en gebouwd in opdracht van het..

't Honk

Meer en Boslaan 102
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1920-1923, genaamd 't Honk en behorend tot het villapark Meer en Bosch, gebouwd in opdracht van het Bouwbu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Daltoncollege in 's Gravenhage