Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winjewanje in 's Gravenhage

Woonhuis

Nieboerweg 216
2566GC 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1924 1924 1924


Beschrijving van Winjewanje

Inleiding. Rechterdeel van de in oorsprong vrijstaande villa Winjewanje, gebouwd tussen 1924-1927 door de architecten F. Gerretsen en C. Wegerif in antroposofische vormgeving. Naderhand gesplitst in twee woonhuizen. NB. De eenlaagsaanbouwen aan de achterzijde uit de jaren zeventig zijn van bescherming uitgesloten. Omschrijving. De in oorsprong als een geheel opgezette villa staat op complexe plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen onder een samengestelde kap. Het pand is door de architecten Frits Gerretsen en C. Wegerif ontworpen volgens de principes van de door Rudolf Steiner ontwikkelde antroposofische levensbeschouwing. Kenmerken hiervan zijn onder meer onregelmatige, aan de natuur ontleende vormen, a-symmetrische vensters en een uit meerdere facetten opgebouwde dakpartij, die in "Winjewanje" duidelijk tot uitdrukking komen. De bakstenen muren zijn wit gepleisterd. Het dak, nu met shingles gedekt, had oorspronkelijk een zwart leien dekking. De ingangen in de zijgevels zijn in een ondiep asymmetrisch portiek gesitueerd. Het vierlichtskozijn op de begane grond in de zuidoostelijke gevel werd in 1925 gewijzigd en kwam toen ca. 25 cm buiten het vlak van de gevel te liggen. Waardering. Villa van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een volgens de principes van de antroposofische levensbeschouwing ontworpen pand. Hoofdvorm en detaillering zijn gaaf bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459741
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winjewanje in 's Gravenhage

Winjewanje

Nieboerweg 214
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van de in oorsprong vrijstaande villa genaamd Winjewanje, gebouwd tussen 1924-1927 door de architecten F. Gerretsen ..

flat Segbroeklaan

Segbroeklaan 508
's Gravenhage
Inleiding Aan de Haagse Segbroeklaan gelegen luxe FLATGEBOUW, ontworpen door architect Piet Zanstra (1905-2003). Het complex werd tussen 19..

gebouw

Goudsbloemlaan 131
's Gravenhage
Omschrijvingcomplexonderdeel 1 Inleiding Het SCHOOLGEBOUW van het Tweede Vrijzinnig Christelijk Lyceum (thans -2009- Segbroekcollege) vor..

overig

Goudsbloemlaan 131
's Gravenhage
Omschrijving complexonderdeel 3 Inleiding Het SCHOOLPEIN met TUIN behorende bij het complex Tweede Vrijzinnig Christelijk Lyceum (thans -..

Zeezwaluwhof: buitenring met poorten

Zeezwaluwstraat 1
's Gravenhage
Inleiding Naar rationalistisch ontwerp van W. Greve en G. Albers in 1916-17 uitgevoerde BUITENRING met poorten van het gemeentelijk woning..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winjewanje in 's Gravenhage

Foto's (2)