Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Dienstwoningen in 's Gravenhage

Woonhuis

Trekvlietplein 12
2516AZ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1905-07 1905 1905-07


Beschrijving van Voormalige Dienstwoningen

Omschrijving. Vrijgelegen dubbele woning in overgangsarchitectuur uit 1905-1907 bedoeld voor functionarissen van de Tweede Gemeentelijke Gasfabriek op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onder een met pannen gedekte, samengestelde kap. Het geheel is zes vensterassen breed, voor iedere woning drie vensterassen. De in schoon metselwerk opgetrokken gevels worden verlevendigd met gebeeldhouwde gevelbekroningen en vensterbogen van rode verblendsteen en verblendstenen sierbanden. De houten schuifvensters hebben bovenlichten met kleine roedeverdeling. De buitenste vensterassen van de voorgevel zijn als risalieten behandeld en worden bekroond door puntgevels. In deze vensterassen zijn de ingangen opgenomen; deuren met Art Nouveau siertraliewerk. De tuin wordt ter weerszijden van de in de rooilijn gelegen dubbele woning van de straat gescheiden door gemetselde tuinmuren uit de bouwtijd in dezelfde stijl als de dubbele woning. Waardering. Dubbele dienstwoning met tuinmuur van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van overgangsarchitectuur en van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459737
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige Dienstwoningen in 's Gravenhage

Voormalige Directiewoning

Trekvlietplein 6A
's Gravenhage
Omschrijving. Door een tuin omgeven, vrijstaande voormalige directeurswoning in overgangsarchitectuur uit 1905-1907 op rechthoekige platte..

Hekwerk van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers uit 1905-1907 met twee inrij- en twee voetgangerspoorten, gesitueerd bij de ho..

Portiersloge

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijgelegen portiersloge uit 1905-1907 op nagenoeg vierkante plattegrond in overgangsarchitectuur bestaande uit een bouwlaag..

Kantoor

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Langs het water van de Trekvliet gelegen vrijstaand kantoorpand uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur. Het pand bestaat uit..

Fabriekshal

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijstaande fabriekshal uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur, in oorsprong bestemd als stokerij voor de gasfabricage. De fa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)