Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabriekshal in 's Gravenhage

Nijverheid Industrie

Trekvlietplein 1
2516AZ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1905-07 1905 1905-07


Beschrijving van Fabriekshal

Omschrijving. Vrijstaande fabriekshal uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur, in oorsprong bestemd als stokerij voor de gasfabricage. De fabriekshal op rechthoekige plattegrond heeft een basilicale opbouw, onderverdeeld in drie beuken, waarbij de zijbeuken door pannen lessenaarsdaken en de met een lichtbeuk verhoogde middenbeuk door een gebroken dak met plat wordt afgedekt. De in schoon metselwerk opgetrokken gevels worden verlevendigd met gele verblendstenen banden en hardstenen onderdelen op constructief belangrijke plaatsen. De langsgevels bevatten ieder twee rijen van twaalf vensters. Onder de houten vensters met roedeverdeling in de bovenlichten zijn hardstenen lateien. De topgevels hebben licht risalerende middentraveeen met in de top "rondboogvormige" houten vensterpartijen. De bedrijfsingangen op de begane grond zijn gemoderniseerd. Inwendig is een ijzeren draagconstructie van geklonken vakwerkspanten toegepast. Waardering. Fabriekshal van architectuurhistorisch en typologisch belang als waardevol voorbeeld van een bedrijfsgebouw in overgangsstijl en van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459735
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabriekshal in 's Gravenhage

Hekwerk van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers uit 1905-1907 met twee inrij- en twee voetgangerspoorten, gesitueerd bij de ho..

Portiersloge

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijgelegen portiersloge uit 1905-1907 op nagenoeg vierkante plattegrond in overgangsarchitectuur bestaande uit een bouwlaag..

Kantoor

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Langs het water van de Trekvliet gelegen vrijstaand kantoorpand uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur. Het pand bestaat uit..

Voormalige Directiewoning

Trekvlietplein 6A
's Gravenhage
Omschrijving. Door een tuin omgeven, vrijstaande voormalige directeurswoning in overgangsarchitectuur uit 1905-1907 op rechthoekige platte..

Voormalige Dienstwoningen

Trekvlietplein 12
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijgelegen dubbele woning in overgangsarchitectuur uit 1905-1907 bedoeld voor functionarissen van de Tweede Gemeentelijke G..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)