Portiersloge in 's Gravenhage

Trekvlietplein 1
2516AZ 's Gravenhage

Beschrijving van Portiersloge

Omschrijving. Vrijgelegen portiersloge uit 1905-1907 op nagenoeg vierkante plattegrond in overgangsarchitectuur bestaande uit een bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. Het twee vensterassen brede pand is opgetrokken in schoon metselwerk met hardstenen plint, vensterlateien en sierbanden. Elke hoek van de gevel wordt gevormd door een bakstenen penant die de dakgoot doorsnijdt en eindigt in een hardstenen sierdekking. Op de nokeinden van de kap zijn twee pirons aangebracht. De houten schuifvensters hebben bovenlichten met kleine roedeverdeling. Boven de vensters aan de straatzijde is een tegeltableau met bruine letters op geel fond met vermelding "Gemeente Gasfabriek". Tegen de achtergevel is een houten serre op bakstenen balustrade en een kleine uitbouw van een bouwlaag met plat dak, aan alle zijden voorzien van ramen met roedeverdeling. Boven de serre is in het dakvlak een uurwerk aangebracht. Waardering. Portiersloge van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van overgangsarchitectuur en van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)