Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portiersloge in 's Gravenhage

Woonhuis

Trekvlietplein 1
2516AZ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1905-07 1905 1905-07


Beschrijving van Portiersloge

Omschrijving. Vrijgelegen portiersloge uit 1905-1907 op nagenoeg vierkante plattegrond in overgangsarchitectuur bestaande uit een bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. Het twee vensterassen brede pand is opgetrokken in schoon metselwerk met hardstenen plint, vensterlateien en sierbanden. Elke hoek van de gevel wordt gevormd door een bakstenen penant die de dakgoot doorsnijdt en eindigt in een hardstenen sierdekking. Op de nokeinden van de kap zijn twee pirons aangebracht. De houten schuifvensters hebben bovenlichten met kleine roedeverdeling. Boven de vensters aan de straatzijde is een tegeltableau met bruine letters op geel fond met vermelding "Gemeente Gasfabriek". Tegen de achtergevel is een houten serre op bakstenen balustrade en een kleine uitbouw van een bouwlaag met plat dak, aan alle zijden voorzien van ramen met roedeverdeling. Boven de serre is in het dakvlak een uurwerk aangebracht. Waardering. Portiersloge van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van overgangsarchitectuur en van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459733
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Portiersloge in 's Gravenhage

Hekwerk van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers uit 1905-1907 met twee inrij- en twee voetgangerspoorten, gesitueerd bij de ho..

Kantoor

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Langs het water van de Trekvliet gelegen vrijstaand kantoorpand uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur. Het pand bestaat uit..

Fabriekshal

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijstaande fabriekshal uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur, in oorsprong bestemd als stokerij voor de gasfabricage. De fa..

Voormalige Directiewoning

Trekvlietplein 6A
's Gravenhage
Omschrijving. Door een tuin omgeven, vrijstaande voormalige directeurswoning in overgangsarchitectuur uit 1905-1907 op rechthoekige platte..

Voormalige Dienstwoningen

Trekvlietplein 12
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijgelegen dubbele woning in overgangsarchitectuur uit 1905-1907 bedoeld voor functionarissen van de Tweede Gemeentelijke G..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)