Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok op een rechthoekige plattegrond met winkels en bovenwoningen in eclectische neo-renaissance in 's Gravenhage

Woonhuis

Prinses Mariestraat 4
2514KE 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1882-83 1882 1882-83
Architect: H.P. Swart Swart, H H.P. Swart


Beschrijving van Bouwblok op een rechthoekige plattegrond met winkels en bovenwoningen in eclectische neo-renaissance

Inleiding. Bouwblok, tezamen met Prinses Mariestraat 2 - Frederikstraat 4, uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Mariestraat met winkels en bovenwoningen op een rechthoekige plattegrond in eclectische neo-renaissance naar ontwerp van H.P. Swart gebouwd. Omschrijving. Het als architectonische eenheid opgezette bouwblok bestaat uit een parterre, twee verdiepingen en een lage, omlopende kap. In het totaal telt de gevel aan de Prinses Mariestraat acht en aan de Frederikstraat drie vensterassen waarvan de hoektravee is afgeschuind. De gevels worden beƫindigd door een houten hoofdgestel met een geprofileerde kroonlijst die gedragen wordt door Empire consoles. Op de begane grond bevinden zich drie authentieke winkelpuien (twee in de Prinses Mariestraat en een in de Frederikstraat). Deze worden omlijst door pilasters en hebben een gesneden touwornament. De hardstenen plint heeft een geprofileerde lijst De gevels zijn uitgevoerd in schoon metselwerk met gekleurde bakstenen sierbanden. De strekken boven de verdiepingsvensters bezitten geprononceerde sluitstenen. De afgeschuinde hoektravee is rijk uitgevoerd met onder meer geprofileerde omlijstingen op de verdiepingen en een rondboogvormige gevelbeƫindiging. Deze travee is voorzien van een geblokte bepleistering. De winkeldeur van de hoektravee heeft panelen met glas en een frontonversiering onder het gedecoreerde deurkalf waarboven een bovenlicht. Het venster hierboven, voorzien van een balcon met decoratief opengewerkte borstwering, draagt een kroonlijst met daarboven een oeil de boeuf als zoldervenster. De kroonlijst is boven de hoektravee half cirkelvormig verhoogd met een trapgevelachtige gevelbekroning. De deur naar het woonhuis Frederikstraat 4, bezit een versierd kalf en een bovenlicht. Waardering. Het bouwblok op de hoek Frederikstraat en Prinses Mariestraat is van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een combinatie van winkel-woonhuizen in rijke eclectische neo-renaissance. De hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Een toegevoegde waarde is de belangrijke stedebouwkundige situering (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459729
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok op een rechthoekige plattegrond met winkels en bovenwoningen in eclectische neo-renaissance in 's Gravenhage

Bouwblok met winkels en bovenwoningen op een rechthoekige plattegrond in eclectische neo-renaissance

Prinses Mariestraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Mariestraat met winkels en bovenwoningen op een rechthoekige ..

Woonhuis bestaande uit een voorhuis en een achterhuis gelijktijdig gebouwd met het complex winkel-woonhuizen

Prinses Mariestraat 6A
's Gravenhage
Inleiding. Woonhuis bestaande uit een voorhuis aan de Prinses Mariestraat en een achterhuis aan de singelgracht van de Mauritskade, gelijkt..

Bouwblok op rechthoekige plattegrond bestaande uit vier casco's met vier winkels en bovenhuizen in neo-renaissancestijl

Prinses Mariestraat 7
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok op rechthoekige plattegrond uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Mariestraat bestaande uit vier ca..

Bouwblok op rechthoekige plattegrond bestaande uit vier casco's met vier winkels en bovenhuizen in neo-renaissancestijl

Prinses Mariestraat 3
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok op rechthoekige plattegrond uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Mariestraat bestaande uit vier ca..

Vrijstaand herenhuis op vierkante plattegrond in de neoclassicistische traditie

Frederikstraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand herenhuis uit 1846 op vierkante plattegrond in de neoclassicistische traditie naar ontwerp van J.E. Ellinkhuizen. In ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)