Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie Kerk Elandstraat in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

Da Costastraat 44
2513RR 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1877-78 1877 1877-78


Beschrijving van Pastorie Kerk Elandstraat

Inleiding. Pastorie in laat eclectische stijl uit 1877-1878 op rechthoekige plattegrond, ontworpen door T.J. Wouters. Het pand is verbonden met de neo-gotische kerk O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen, Elandstraat 54. Omschrijving. Het pand in eenvoudige electische stijl bestaat uit twee bouwlagen en een omgaand schilddak. De voorgevel is in de straatwand opgenomen en telt vijf vensterassen. De middelste travee met op de begane grond een ingangspartij in neo- Lodewijk XIV stijl risaleert en accentueert de symmetrische opzet van de gevel. De begane grond heeft vier H-vensters met glas-in-lood bovenlichten; de eerste verdieping vijf zesruits schuifvensters. De ingangspartij wordt gevormd door pilasters met voluten die een hoofdgestel dragen. De voordeur, oorspronkelijk een dubbele paneeldeur, is in 1947 vervangen door een enkele deur. Het bovenlicht heeft glas-in-lood. De voorgevel wordt van boven beƫindigd door een forse gecorniste kroonlijst. De gevel en de gebosseerde hoekpilasters zijn in schoon metselwerk uitgevoerd. De geprofileerde vensteromlijstingen, de ingangspartij en de kroonlijst zijn van hout; de plint van de gevel en de onderdorpels van alle negen vensters van natuursteen. Het dak is met pannen gedekt. Waardering. Architectuurhistorisch is dit pand in eclectische stijl, waardevol; als pastorie is het functioneel, visueel en ruimtelijk verbonden met de aangrenzende parochiekerk de O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen, Elandstraat 194. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459727
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie Kerk Elandstraat in 's Gravenhage

Elandkerk

Elandstraat 194
's Gravenhage
inleiding R.K. KERK van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen gebouwd in 1891-1892 naar neogotisch ontwerp van Nicolaas Molenaar. omschrijv..

Hemsterhuisstraatbrug

Brug tussen Veenkade en Noordwal
's Gravenhage
Gietijzeren brug, vervaardigd door de fa.Enthoven in 1885, de verbinding vormend tussen de Veenkade en de Noordwal. IJzeren balusters met ri..

Bankgebouw op onregelmatige plattegrond in de stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Prins Hendrikplein 14
's Gravenhage
Inleiding. Bankgebouw op onregelmatige plattegrond uit 1909 in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung' naar ontwerp van architect J.C..

Eclectisch/neo-romaans kerkgebouw met inventaris, voorerf en hekwerk

1e De Riemerstraat 1
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen kerk uit 1868 in eclectische/ neo-romaanse stijl naar ontwerp van C.W. van Capellen, uitgevoerd door de aannemer G. ..

Huize Meyer de Vries

Prins Hendrikstraat 39
's Gravenhage
Inleiding Kantoorpand uit 1914 naar ontwerp van F.A. Bodde, in oorsprong gebouwd ten behoeve van de Haagsche Commissiebank. Het aan drie zi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)