Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand havenkantoor in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Gebouw

Goudriaankade 90
2516LE 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900 1900 1900
Architect: A.A. Schadee Schadee, A.A. A.A. Schadee


Beschrijving van Vrijstaand havenkantoor in overgangsarchitectuur

Inleiding. Vrijstaand havenkantoor uit 1900, gebouwd in overgangsarchitectuur in opdracht van de gemeente Den Haag naar ontwerp van architect A.A. Schadee. Het diende voor het innen van haven- en liggelden van de schepen die het in 1898-1901 gegraven eerste gedeelte van de Laakhaven aandeden. Omschrijving. Havenkantoor op smalle onregelmatige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping, met wisselende gevelbeeindigingen. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen, afgewisseld door natuurstenen onderdelen voor vensterdorpels, lijsten, lateien en gevelbekroningen. De gevelbehandeling is karakteristiek voor de overgangsarchitectuur. De ingang bevindt zich in een uitgebouwd portaal met lessenaarsdak, die tegen de afgeschuinde hoek aan de voorzijde is aangebracht. Dit afgeschuinde bouwlichaam is als een achthoekig, uitgekraagd arkeltorentje met spits uitgewerkt. Voor de ingang bevindt zich een bordestrap met gietijzeren sierbalusters. De aanduiding Havenkantoor staat op een natuurstenen plaat boven de ingang. Tegen het arkeltorentje is een gebeeldhouwde scheepsboeg met anker aangebracht, alsmede twee schilden met het Haagse ooievaarswapen. Op de spits staat een decoratieve windwijzer. De vensters bezitten in roeden verdeelde bovenlichten, waaronder tweelichtvensters op de begane grond en rondboogvensters met driedelige houten kozijnen op de verdieping. De vensters op de begane grond worden afgesloten door een latei en een ontlastingsboog. Aan de linkerzijde is iets terugliggend ten opzichte van de voorgevel een traptoren gesitueerd, bestaande uit drie geledingen, waarvan de bovenste terugspringt en bekroond wordt door een gemetselde balustrade en vier hoekpenanten met natuurstenen afdekkingen. De tweede geleding wordt gedekt door een lessenaarsdak. De traptoren wordt per geleding verlicht door kloosterkozijnen, afgesloten door een latei en een ontlastingsboog. In de zijgevel van de traptoren bevindt zich een ingang, waarvoor een trap en aan weerszijden een langwerpig venster. Rondom het terrein staat een ijzeren hekwerk. Waardering. Gebouw van cultuurhistorisch belang vanwege zijn vroegere functie van havenkantoor in het industriegebied Laakhaven. Het is van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van de overgangsarchitectuur en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal. Een toegevoegde waarde is de stedebouwkundige situering op de hoek Goudriaankade/Bontekoekade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459726
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand havenkantoor in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Laakmolen

Trekweg 102
's Gravenhage
Laak- of Galgemolen - 17e eeuwse poldermolen.

Hekwerk van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers uit 1905-1907 met twee inrij- en twee voetgangerspoorten, gesitueerd bij de ho..

Portiersloge

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijgelegen portiersloge uit 1905-1907 op nagenoeg vierkante plattegrond in overgangsarchitectuur bestaande uit een bouwlaag..

Kantoor

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Langs het water van de Trekvliet gelegen vrijstaand kantoorpand uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur. Het pand bestaat uit..

Fabriekshal

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijstaande fabriekshal uit 1905-1907 in overgangsarchitectuur, in oorsprong bestemd als stokerij voor de gasfabricage. De fa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand havenkantoor in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Foto's (1)