Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel met bovenwoningen in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Woonhuis

Kneuterdijk 18 A
2514EN 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1906 1906 1906
Architect: J. Olthuis Olthuis, Jan J. Olthuis


Beschrijving van Winkel met bovenwoningen in overgangsarchitectuur

Inleiding. Als winkel met bovenwoningen gebouwd pand uit 1906, thans restaurant Garoeda, op de hoek van de Kneuterdijk en de Heulstraat, ontworpen door de architect J. Olthuis in overgangsarchitectuur. Omschrijving. Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit een kelder en drie bouwlagen onder een kapverdieping. De gevels zijn met witte verblendsteen bekleed. De gevel aan de Kneuterdijk telt twee, die aan de Heulstraat drie vensterassen. De hoektravee is afgeschuind en bezit op de verdiepingen een driezijdig uitgebouwde stenen erker. De verblendstenen gevels worden verlevendigd door hardstenen elementen, zoals vensterlateien, banden, blokken en gevelbekroningen. De hoge, ijzeren winkelpui, met in de linker travee de ingangspartij, rust op een natuurstenen plint en bezit grote glasvlakken. De vensters zijn in ijzer uitgevoerd. De erkeruitbouw tegen de afgeschuinde hoektravee draagt een balkon met gemetselde balustrade. Deze hoektravee en de beide eindtraveeen zijn hoger opgetrokken; de hoektravee wordt bekroond door hardstenen kantelen. In het met leien gedekte, omlopende, afgeknotte zadeldak bevinden zich houten dakkapellen met overstekende dakjes waarop pirons. Waardering. Het pand is architectuurhistorisch van belang als een karakteristiek voorbeeld van de overgangsstijl, in dit geval sterk beinvloed door de Wiener Sezession. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan de markante stedebouwkundige situering op de hoek Kneuterdijk/Heulstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459724
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel met bovenwoningen in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Pand met gevel met gesneden deuromlijsting

Kneuterdijk 16
's Gravenhage
PAND met laat 18e-eeuwse gevel met gesneden deuromlijsting.

Koetshuis behorend bij Kneuterdijk 20

Heulstraat 10
's Gravenhage
KOETSHUIS uit het tweede kwart van de 18e eeuw, behorend bij Kneuterdijk 20.

Paleis Kneuterdijk

Kneuterdijk 20
's Gravenhage
In 1717 gebouwd door Daniel Marot als HUIS der heren van Wassenaer-Obdam. In 1816-'17 inwendig verbouwd en uitgebreid o.a. met een neoclass..

Gotische Zaal

Paleisstraat 1
's Gravenhage
Gotische zaal uit 1840.

Het zgn. Huis van Duivenvoorde

Kneuterdijk 13
's Gravenhage
Het zgn. Huis van Duivenvoorde uit omstreeks 1620. Fors PAND in de trant van de vroeg 17e-eeuwse Nederlandse renaissance, twee natuurstenen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel met bovenwoningen in overgangsarchitectuur in 's Gravenhage

Foto's (1)