Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpand in de stijl van de "Um 1800-Bewegung" in 's Gravenhage

Gebouw

Kneuterdijk 2
2514EN 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1908 1908 1908
Architect: J. Mutters jr.; J.J. Gort Mutters, Johan J. Mutters jr.; J.J. Gort


Beschrijving van Winkelpand in de stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Inleiding. Winkelpand op de hoek van de Kneuterdijk en de Plaats in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung", gebouwd in 1908 naar ontwerp van de architecten Johan Mutters Jr. en J.J. Gort, in oorsprong bestemd als modemagazijn Kuhne. Omschrijving. Het grotendeels in baksteen opgetrokken pand beslaat een rechthoekige plattegrond en telt aan de Kneuterdijk acht en aan de Plaats drie traveeën, terwijl de hoektravee met hoofdingang op de begane grond is afgerond. Het pand bezit vier bouwlagen, waarvan de bovenste als attiekverdieping is opgevat onder een met leien gedekt schilddak, waarin dakkapellen en oeil-de-boeufs. Natuursteen is overvloedig toegepast. De parterre met etalageramen is in dit materiaal gebosseerd. Voorts zijn de hoekpartij en de beide smalle risalieten in de Kneuterdijkgevel met natuursteen bekleed. De vensterassen worden gemarkeerd door vanaf de parterre opgaande natuurstenen pilasters met Jonische kapitelen. De met beeldhouwwerk en maskerkoppen versierde pilasters tussen de vensters van de attiekverdieping en de pilasters die de hoeken van de gevels markeren dragen siervazen. Onder de vensters van de tweede verdieping en in de attiek boven de afgeronde hoek bevindt zich festoenwerk in neo-Lodewijk XVI-stijl. De linker risaliet in de gevel aan de Kneuterdijk zet zich in de attiekverdieping voort als een natuurstenen dakkapel met gebogen fronton en siervazen. De vensters bezitten een kruisvormige indeling met stolpramen en kleine roedenverdeling. Voor de vensters van de eerste verdieping zijn smeedijzeren raamhekken in neo-Lodewijk XVI-stijl aangebracht. Voor de vensters in deze verdieping op de hoek loopt een balkon met balkonhek, gedragen door gebeeldhouwde voluutconsoles. Waardering. Het pand is architectuurhistorisch waardevol als een der vroegste voorbeelden in Nederland van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architect Mutters. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan de markante stedebouwkundige situering op de hoek van de Plaats en de Kneuterdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459723
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Um 1800 Bewegung vertegenwoordigt een conservatieve bouwstijl die een reactie was op het rationalisme in de bouwstijl, waarvan bijvoorbeeld Hendrik Petrus Berlage een vertegenwoordiger was. De Um 1800-stijl vond haar hoogtepunt in het tijdvak 1905-1914.

Tegenover dit rationalisme stelde de Um 1800 Bewegung de Lodewijk XVI-stijl als ideaalbeeld. Deze stijl werd toen als de laatste echte stijl beschouwd. Soms echter waren ook zeer duidelijke neoclassicistische invloeden aanwezig, en ook Jugendstil-elementen kwamen voor. Ze wordt dan ook wel nieuw historiserende stijl of heroriëntatie genoemd.

Veel gebouwen van deze stijl zijn nogal massaal, met veel gebruik van natuursteen, tal van -soms gebogen- ornamenten, torentjes, erkers en dergelijke. Ze doen dan een beetje denken aan de Amerikaanse wolkenkrabbers uit die tijd, die ook ornamenten hadden die teruggrepen op het verleden, maar uiteraard nog veel massaler waren. Men sprak in dit verband wel van Amerikanisme. Daarnaast werden strakkere neoclassicistische gebouwen ontworpen die aan deze stijl worden toegeschreven.

Van de Engelse, Amerikaanse en Duitse historiserende invloeden vonden vooral de laatste ingang, en de naam van de beweging is dan ook afgeleid van een in 1908 verschenen boek van Paul Mebes, getiteld: Um 1800: Architektur und Handwerk im letzten Jahrhundert ihrer traditionellen Entwicklung. In Nederland werd de beweging gedragen door het tijdschrift: Het Huis Oud en Nieuw van Eduard Cuypers, die een neef van Pierre Cuypers was.

De Um 1800-stijl werd vooral toegepast in commerciële bouwwerken, zoals warenhuizen, banken en dergelijke. De Amsterdamse Effectenbeurs (1911-1914) en de Amsterdamse Bijenkorf, uit 1911, zijn voorbeelden hiervan. Ook in landhuizen werd de Um 1800 stijl toegepast.

De materiaalschaarste, die het gevolg was van de Eerste Wereldoorlog, betekende het einde van deze stijl.

Gebouwen

De lijst van nog bestaande gebouwen in Um 1800-stijl is lang. In de meeste grote steden zijn er wel voorbeelden van te vinden. Amsterdam, 's-Gravenhage, Rotterdam en vele andere steden hebben gebouwen in deze fraaie maar vaak massaal aandoende stijl. Zeer vele architecten hebben hieraan bijgedragen.


Monumenten in de buurt van Winkelpand in de stijl van de "Um 1800-Bewegung" in 's Gravenhage

Pand met gevel in Lodewijk XIV-stijl

Plaats 24
's Gravenhage
Pand met Lodewijk XIV gevel met kroonlijst op gesneden consoles, onderpui gemoderniseerd.

Voormalig logement van de Vijf Steden, tegenwoordig kantoor Raad van State

Kneuterdijk 22
's Gravenhage
In het laatste kwart van de 17e eeuw opgetrokken als HUIS van de heren Van Wassenaar, diende van 1748-1795 als hotel van de afgevaardigden v..

Winkel-woonhuis in Art Nouveau

Plaats 20
's Gravenhage
Inleiding. Winkel-woonhuis in Art Nouveau uit 1905 gebouwd in opdracht van de kunsthandel Goupil. Het pand, dat is opgenomen in de straatw..

Standbeeld Johan de Witt

Plaats z.n.
's Gravenhage
Standbeeld van Johan de Witt uit 1918 door F.E. Jelsema, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Pand met eenvoudige, doch zeer verzorgde gevel

Hartogstraat 9
's Gravenhage
PAND met eenvoudige, doch zeer verzorgde gevel uit pl.m. 1680 met middenrisaliet.

Kaart & Routeplanner


Foto's (25)

Alle 25 foto's weergeven