Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in Art Nouveau in 's Gravenhage

Woonhuis

Hoogstraat 30 A
2513AS 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1897 1897 1897
Architect: J. Mutters jr. Mutters, Johan J. Mutters jr.


Beschrijving van Winkel-woonhuis in Art Nouveau

Inleiding. Winkel-woonhuis in Art Nouveau, gebouwd in 1897 naar ontwerp van de architect Johan Mutters Jr. in oorsprong voor magazijn Hagemeijer. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Het pand op rechthoekige plattegrond telt vier bouwlagen en is drie vensterassen breed. De geheel met natuursteen beklede lijstgevel is uitgevoerd in weelderige Art Nouveau-vormen. Het beeldhouwwerk is waarschijnlijk van de hand van de beeldhouwer M.J. Hack die veel voor Mutters werkte. De eerste en derde verdieping bezitten vensters met segmentbogen; de vensters van de tweede verdieping zijn rondbogig. De vensteromlijstingen in de eerste en tweede verdieping zijn uitgewerkt als gotische accoladebogen met kruisbloemachtige bladmotieven. De gevelvlakken vertonen sculptuur met slingerende, plantaardige motieven. De gevel is gevat tussen doorgaande hoekpenanten, die eveneens met beeldhouwwerk zijn versierd. Tussen de verdiepingen zijn friezen met bladmotieven aangebracht; het brede fries onder de door ijzeren steunen gedragen houten gootlijst is eveneens geheel met plantaardige motieven gedecoreerd. De vensters bezitten bovenramen met rijk glas-in-lood in Art Nouveau. Voor de vensters bevinden zich raamhekjes in eenvoudige Art Nouveau-vormen. Voor het middenvenster van de tweede verdieping is een klein balkon aangebracht met een rijk gedetailleerd hekwerk in Art Nouveau. De oorspronkelijke driedelige onderpui met een getoogd etalageraam, geflankeerd door deuren, is vervangen door een moderne winkelpui. Waardering. Het pand in weelderige Art Nouveau-stijl is architectuurhistorisch waardevol als karakteristiek voorbeeld van de bouwtrant van de architect Mutters in zijn rijkste vorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459718
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in Art Nouveau in 's Gravenhage

Gevelfragment in de trant van Hendrick de Keyser

Hoogstraat 31
's Gravenhage
GEVELFRAGMENT uit de eerste helft van de 17e eeuw in de trant van Hendrick de Keyser.

Gebouw van eenvoudige doch harmonisch architectuur

Buitenhof 49
's Gravenhage
GEBOUW uit de 19e eeuw van eenvoudige doch harmonisch architectuur en van oudheidkundige waarde.

Winkel-woonhuis in neo-renaissance stijl

Papestraat 28
's Gravenhage
Inleiding. Winkel-woonhuis in neo-renaissance stijl uit 1898 gebouwd in opdracht van de horlogemaker en opticien L. Loos. Het pand, dat is..

Toonzaal in overgangsarchitectuur met gebruik van eclectische vormen gebouwd

Noordeinde 12
's Gravenhage
Inleiding. Toonzaal uit 1902-1903 in overgangsarchitectuur met gebruik van eclectische vormen gebouwd in opdracht van een fietsenhandelaar..

Pand met gevel in Lodewijk XIV-stijl

Plaats 25
's Gravenhage
Pand met Lodewijk XIV gevel met versierde middentravee, onderpui gemoderniseerd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)