Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Modehuis Meddens in 's Gravenhage

Gebouw

Hofweg 9
2511AA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913-15 1913 1913-15


Beschrijving van Modehuis Meddens

Inleiding. Winkelhuis, gebouwd in 1913-1915 naar ontwerp van H.P. Berlage voor het modehuis Messens in enigszins traditionalistische, op het classicisme geinspireerde trant. Het pand heeft een ongeveer driehoekige plattegrond en is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing, met poortdoorgang naar het Achterom; het rechterdeel was in oorsprong bestemd voor de magazijnen van RS Stokvis & Zn, doch is thans bij een ander bedrijf in gebruik. Omschrijving. Het winkelhuis omvat drie bouwlagen en een kapverdieping in het met pannen gedekte mansardedak. De breedte bedraagt 32 vensterassen. De gevel is geheel bekleed met natuursteen: het onderste gedeelte vertoont donker graniet en daarboven is lichter getinte zandsteen toegepast. Het verticale karakter van de gevel wordt geaccentueerd door de smalle vensterstroken, gescheiden door pilasterachtige muurdammen. De gevel telt drie risalietvormige partijen, waarboven de daklijst frontonvormig is doorgevoerd: een bredere waarin een driedelige doorrit en twee smallere die aanvankelijk beide toegangen tot de winkelruimte bevatten, maar waarvan de linker thans is veranderd in een etalageruit. Aan weerszijden van de doorrit en in de frontonachtige risalietbekroningen, evenals bovenin de afgeschuinde eindtravee rechts, is sculptuur toegepast van de hand van de beeldhouwer Lambert Zijl. In het mansardedak zijn houten dakkapellen met driehoekige bekroningen aangebracht. De grote warenhuisruimte op de begane grond kon in Berlages opzet naar behoefte worden ingedeeld door middel van verplaatsbare wanden. Waardering. Het winkelhuis is architectuurhistorisch van belang als belangrijke schakel in de ontwikkeling van Berlage's werk. Het vertegenwoordigt daarin een tussenfase, waarin Berlage enerzijds invloed onderging van traditionalistische stromingen en anderzijds indrukken verwerkte, die hij tijdens zijn reis in 1911 naar de Verenigde Staten opdeed. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal van de gevel zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 459716
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Modehuis Meddens in 's Gravenhage

Winkelpassage

Achterom 46
's Gravenhage
WINKELPASSAGE, bestaande uit twee door beglaasde kappen overdekte winkelgalerijen die onder een stompe hoek samenkomen bij een door een dert..

Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst

Buitenhof 24
's Gravenhage
PAND met gepleisterde gevels en houten kroonlijst, uitwendig van 19e-eeuws karakter. In de verdiepingen vensters met zes- en vierruitsschuif..

Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Spuistraat 72
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig modemagazijn uit 1909 op de hoek van de Spuistraat-Hofweg in de historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegi..

Pand met brede, gebogen gevel, deel uitmakende van het binnenhofcomplex

Hofsingel 2
's Gravenhage
PAND met brede, gebogen 18e-eeuwse gevel, deel uitmakende van het Binnenhofcomplex.

Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst

Buitenhof 22
's Gravenhage
PAND met gepleisterde gevels en houten kroonlijst, uitwendig van 19e-eeuws karakter. In de verdiepingen vensters met zes- en vierruitsschuif..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)